Flash

Santiago Rusiñol rep el reconeixement de Català Universal

La Generalitat de Catalunya edita un opuscle de la sèrie “Catalans Universals” dedicat a l’artista

Ofrena de les dones de l'Associació del Ram de Tot l'Any a l'escultura de Rusiñol de Sitges. FdG

Ofrena de les dones de l'Associació del Ram de Tot l'Any a l'escultura de Rusiñol de Sitges. FdG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb aquesta iniciativa, el nom de Rusiñol s’incorpora a la llista de “Catalans Universals”, integrada per personalitats com Antoni Gaudí, Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso, Ildefons Cerdà i Lluís Domènech i Montaner. La Generalitat vol reconèixer d’aquesta manera el valor de Santiago Rusiñol, un artista total que va destacar en múltiples dimensions com la pintura, la literatura, el teatre, la música, el col·leccionisme i les arts decoratives, entre d’altres. Un dels capdavanters del Modernisme català, Santiago Rusiñol va deixar una forta empremta a Catalunya i a la resta de l’estat, tal i com reflexa la gran popularitat que encara té avui en dia.

La Generalitat ha editat prop de 50.000 fulletons sobre Rusiñol de la col·lecció de Catalans Universals en diversos idiomes: 10.000 en català, 12.000 en castellà, 10.000 en francès, 12.000 en anglès i 5.000 en alemany. El text ha estat obra de Margarida Casacuberta, professora de la Universitat de Girona i coordinadora de l’Any Rusiñol, mentre que el disseny ha estat a càrrec del reconegut fotògraf Francesc Guitart, que també va ser l’encarregat de dissenyar l’opuscle sobre Gaudí de la mateixa col·lecció.

Els fulletons sobre Rusiñol es distribueixen a través de les oficines de turisme i dels centres de promoció turística de Catalunya a l’estranger de la Generalitat, així com a les fires nacionals i internacionals de turisme.

L’Any Rusiñol, que es va inaugurar el passat 13 de juny, presenta al llarg de tot l’any, fins al 13 de juny del 2007, nombroses activitats acadèmiques, artístiques i culturals vinculades a la figura de l’artista, que se celebraran tant a Sitges com a altres poblacions vinculades a Santiago Rusiñol com Barcelona, Aranjuez, Girona, Olot i Manlleu, entre altres.

Santiago Rusiñol va ser un artista amb múltiples interessos i una personalitat complexa. Va néixer a Barcelona el 1861 i va morir a Aranjuez el 13 de juny de 1931. L’any 1889 viatja a París i s’instal·la a Montmartre, estudia a l’acadèmia Gervex i fa classes amb Pierre Puvis de Chavannes. Comença la seva col·laboració regular amb el diari La Vanguardia on publica les cròniques “Des del Molí” amb il·lustracions de Ramon Casas, que van aparèixer en forma de llibre l’any 1894.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local