Flash

Vilanova signa un conveni per al finançament del transport públic amb la Generalitat

El nou Contracte-Programa de finançament del transport públic inclou tots els municipis amb transport urbà associats a l’AMTU

Imatge de la signatura del conveni, el passat dijous a Barcelona.

Imatge de la signatura del conveni, el passat dijous a Barcelona.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest conveni preveu l’increment d’ajuts del Govern de la Generalitat al transport públic dels 45 municipis associats a l’AMTU i fusiona el seu finançament amb el de l’ATM mitjançant la seva incorporació al nou contracte programa de l’ens metropolità. D’aquesta manera, s’impulsarà el transport públic a l’àrea dels municipis de l’AMTU, que amb un milió i mig d’habitants, experimenta cada any creixents necessitats de mobilitat.

El Conveni signat el passat dijous té per objecte la millora del transport públic col•lectiu urbà dels municipis associats a l’AMTU. Per fer-ho s’estableix que s’incrementarà els ajuts a municipis per a la millora del transport que actualment atorga la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit des de l’any 2005. Aquesta actuació no suposa cap modificació del marc competencial actual de les diverses administracions i, en conseqüència, tampoc la substitució o disminució de l’atorgament de subvencions que ha vingut destinant l’administració municipal al transport públic.

Pel que fa als municipis de la RMB associats a l’AMTU, la Generalitat de Catalunya executarà el present conveni mitjançant l’ATM, entitat que, com a ròtula financera del sistema metropolità de transport públic col•lectiu, incorporarà els costos, les tarifes i les subvencions dels serveis municipals de transport urbà en el nou Contracte-Programa, a formalitzar entre l’Administració General de l’Estat i l’Autoritat del Transport Metropolità.

En el cas dels municipis de fora de l’àmbit de la RMB associats a l’AMTU, la Generalitat de Catalunya continuarà executant la seva activitat de foment per a la millora del servei de transport públic col•lectiu urbà, a través de la Direcció General de Ports i Transports. Una vegada creades les Autoritats Territorials del Transport, aquest conveni es vehicularà a través d’aquestes de forma similar a l’ATM.

L’AMTU es constituí en data 21 de setembre de 2001 com a agrupació de municipis titulars de serveis de transport públic urbà de la regió metropolitana de Barcelona amb la finalitat de contribuir a la millora constant dels serveis. L’adhesió de l’AMTU a l’ATM s’articulà mitjançant el conveni que ambdues entitats formalitzaren en data 18 de novembre de 2002.

Els municipis que actualment representa l’AMTU són 45, 40 dels quals estan dins de la regió metropolitana de Barcelona i 5 municipis externs a aquest àmbit territorial. La població total que representa aquesta associació és de 1.520.024 habitants l’any 2005.

La utilització del transport públic en els darrers anys ha tingut un increment molt elevat (més de 130 milions de viatges en els darrers 4 anys, un 17,4%) a tot l’àmbit del sistema tarifari integrat. Per una banda ha augmentat el transport de caire urbà però on s’ha produït, en termes percentuals, l’augment més important ha estat en les interrelacions municipals, amb un increment del 23,5%.

Els viatges realitzats en transport públic durant l’any 2005 a l’àmbit de l’ATM van ser 886,7 milions, dels quals 37 milions de viatges es van realitzar als autobusos urbans de la segona corona metropolitana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local