Flash

Els periodistes de Vilanova celebren la segona edició dels premis Nit Canallesca

La plataforma de la Platja Llarga, l'editor Francesc Mestres, l'esportista Josep Manel Edo, el restaurador Santi Coll, l'actor Sergi López i el periodista Josep Maria Ràfols han estat els guanyadors

Foto dels premiats en la segona edició del premis de la Nit Canallesca. fdg/rita lamsdorff

Foto dels premiats en la segona edició del premis de la Nit Canallesca. fdg/rita lamsdorff

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La plataforma de la Platja Llarga, l'editor Francesc Mestres, l'esportista Josep Manel Edo, el restaurador Santi Coll, l'actor Sergi López i el periodista Josep Maria Ràfols han estat els guanyadors de la segona Nit Canallesca.

Els premis van néixer amb l'objectiu de reconèixer una sèrie de ciutadans que d'una manera o altra han destacat en el darrer any tant en el terreny professional com humà. És tracta, per tant, de premiar actituds, comportaments, trajectòries i activitats de personatges que d'una manera o altra contribueixen a millorar la nostra societat. Aquests premis, que prenen el nom amb el qual és conegut el col·lectiu de periodistes, persegueix també altres fites, com ara reconèixer públicament la trajectòria professional i humana d'un periodista local. En aquesta ocasió, el premi a la trajectòria ha estat per Josep Maria Ràfols, conegut entre la professió com a "Mima Ràfols". Ràfols va estudiar a l’Escola de Periodisme de l’Església i va treballar al Diario de Barcelona fins que es va fundar El Periódico, del qual va ser un dels seus màxims impulsors. Després, va centrar la seva activitat professional a El País i va ser membre fundador de TV3, on va assumir la responsabilitat dels Telenotícies i va fer de cap d’informatius. El 1989 deixa la Corporació i entrar de nou a El Periódico, on assumeix diverses tasques de responsabilitat fins a l’estiu de 2006. D’entre d’altres, havia estat el responsable del magazine de diumenge del Periódico i de la seva edició electrònica. Dels seus treballs en l'estricte àmbit local, destaca el seu exitós llibre 'Sis alcaldes de Vilanova i la Geltrú: la casa de la vila de 1946 a 1997' (Edicions El Cep i la Nansa).

El Premi Llunàtic (que es centra en l'àmbit social) ha estat per la Plataforma Salvem la Platja Llarga, un moviment ecologista nascut per a la defensa i preservació de Platja Llarga i que va reunir membres de diversos col·lectius i entitats de la ciutat.

El Premi Pasífae (del món cultural) va ser per Francesc de Paula Mestres, promotor cultural i director de les edicions del Cep i la Nansa des de la seva fundació el 1979. El primer llibre publicat per aquesta singular editorial vilanovina va ser 'La Historia de Villanueva y Geltrú de Josep Coroleu'. Uns anys més tard, concretament el 1996, el Cep i la Nansa va guanyar en vitalitat gràcies a noves i diverses col·leccions, on han publicat tant autors locals com foranis. Mestres va ser també regidor d’Urbanisme en el govern municipal entre 1983 i 1987, però va dimitir uns mesos abans d’acabar la legislatura. Una de les seves actuacions municipals més conegudes va ser encarregar a l’artista Òscar Estruga la construcció de l’escultura Pasífae.

L'esportista Josep Manel Edo va recollir el Premi Stick en reconeixement de la seva tasca com a judador d'hoquei. Edo va néixer a Vilanova fa 27 anys, ha jugat amb el Club Patí Cubelles, amb els equips inferiors del FC Barcelona i amb el Club Patí Vilanova. Ha format part de la selecció Catalana d’Hoquei que es va proclamar campiona del món al mundial B celebrat a Macao. Aquest temporada havia fitxat per l’Equip Cemex Tenerife, però de moment s'ha hagut de retirar de la competició per una afecció cardíaca per la qual ha estat intervingut recentment. .

El Premi Tartar (dedicat a l'àmbit de la gastronomia i la restauració) va anar a parar a Santi Coll, del restaurant Marina Can Coll, fundat als anys 30 i dels pocs que manté vigent un menú basat en la cuina tradicional dels pescadors vilanovins. El premi reconeix la seva participació en les principals iniciatives per donar a conèixer i impulsar la cuina marinera vilanovina.

El Premi El far blau vol destacar la figura d'un personatge local que porta el nom de Vilanova més enllà de les fronteres locals i nacionals. En aquest cas, el premi ha estat per Sergi López, actor de reconegut prestigi internacional. Sergi López va ser nomenat millor actor europeu l’any 2000 gràcies a la seva interpretació a la pel·lícula francesa 'Harry, un amic que us vol', a més també ha rebut el César al millor intèrpret masculí. De la seva extensa filmografia destaca Western, Carícies, Lisboa, Una relació privada (pel·lícula amb la qual obté el premi Pasinetti al Festival de Venècia), Sólo mía, Negocios ocultos (dirigia per Stephen Frears), Janis & John i la recent El laberinto del fauno, entre d’altres. També ha destacat en les seves intervencions en el teatre, com ara la recent obra Non solum i la clàssica Brams o la Kumèdia dels Herrors amb el també vilanoví Toni Albà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local