Flash

L’historiador anglès Paul Preston serà el protagonista de la inauguració de l’exposició “Capa aquí. Tragèdia republicana al fina de la Guerra Civil”

Els textos i les instantànies captades el 15 de gener de 1939 a Sitges i en altres indrets de les comarques del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès i el Tarragonès pretenen recuperar la memòria històrica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Robert Capa va immortalitzar amb una càmara Leica de 35mm un total de 101 imatges realitzades el 15 de gener de 1939, el mateix dia que les tropes franquistes van ocupar la ciutat de Tarragona. Ara, 68 anys després, s’ha pogut reconstruir el viatge que el fotògraf va realitzar aquella jornada a partir de les 30 fotografies que va enviar a diferents publicacions internacionals. Les imatges, que mostren la retirada des de Tarragona dels refugis civils i militars en direcció a Barcelona, es poden contemplar totes juntes en aquesta exposició, que compta amb Carles Querol com a comissari, i que, després d’inaugurar-se a Vilafranca, ara s’instal·la a Sitges i després ho farà a Els Monjos.

El drama humà no només va quedar palès en les fotografies de Capa, sinó també, en les memòries de Herbert Matthews, corresponsal i amic de Capa en què constata el seu pas per Sitges. La iniciativa d’aquesta exposició serveix també com a memorial en record dels milers de catalans que van ser víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

Robert Capa és possiblement el corresponsal gràfic de guerra més famós del segle XX. Nascut a Hongria el 1913 amb el nom d’Ernest Andrei Friedman, es va traslladar a Espanya quan s’inicia la Guerra Civil el 1936 per cobrir el conflicte. Implicat en la lluita antifeixista, Capa va estar present en la banda republicana en els principals fronts de combat, des dels inicis a Madrid fins la retirada final a Catalunya. Mundialment famosa és la seva fotografia titulada “Muerte de un miliciano”, presa a Cerro Muriano, al front de Còrdova, el 5 de setembre de 1936. Robert Capa va morir el 1954 a Vietnam.

La mostra “Capa aquí. Tragèdia republicana al final de la Guerra Civil” romandrà oberta fins el proper 18 de març, de dilluns a divendres de 10 a 14 hores, i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local