VNG

Antoni Bassas acomiada la temporada des del Foment Vilanoví

La sala Joaquim Mir del Foment Vilanoví va acollir divendres el darrer programa de la temporada de Els matins de Catalunya Ràdio conduït i presentat pel periodista Antoni Bassas

Antoni Bassas parlant amb el públic durant una pausa. fdg/ carles castro

Antoni Bassas parlant amb el públic durant una pausa. fdg/ carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Gairebé 300 persones van poder veure en directe, des de les set del matí i fins a les dotze del migdia, el programa líder d’audiència a Catalunya en la seva franja horària

D’aquesta manera, amb la presència del programa del periodista Antoni Bassas al Foment, també s’ha posat punt i final als actes duts a terme des de l’entitat en motiu de la reinauguració de la seu del carrer Santa Madrona després d’anys d’obres de reforma i rehabilitació.


Bon dia, són les set

Amb la tradicional salutació de “Bon dia, són les set”, començava el darrer programa de la temporada de Els matins de Catalunya Ràdio. La primera notícia que va llegir Bassas va ser la dels incendis forestals que en les darreres setmanes ha afectat amb especial intensitat a la comarca del Bages. Després de gairebé 30 minuts dedicats a l’actualitat informativa, arribava el torn a la primera part de la secció d’humor Alguna pregunta més en la que el seu fins ara cap visible, Carles Capdevila, anunciava que aquest era el seu darrer programa als Matins de Catalunya Ràdio. Capdevila, però, tranquil·litzava els ànims de l’audiència en prometre que mantindria els seus lligams amb l’emissora pública en nous programes, projectes i col·laboracions, “només deixo per un temps aquesta secció en la qual hi he estat al capdvant durant set anys”, va dir. Acte seguit, Bassas es va adreçar al públic per a què digués en veu alta “Bon dia, són les vuit”. S’iniciava el segon torn de notícies per passar, tres quarts d’hora més tard, a la tertúlia d’actualitat formada pels polítics vilanovins Josep Piqué i Carles Campuzano, el periodista Francesc-Marc Àlvaro, la també periodista i escriptora Patricia Gabancho i el director de Televisió de Catalunya Francesc Escribano, que va intervenir una estona per telèfon ja que es trobava en una reunió a Galícia. Tots els tertulians van explicar la seva vinculació amb el Foment i quin és el paper que encara ara juga aquesta entitat de 153 anys d’història en el teixit associatiu, social i cultural de Vilanova i la Geltrú.

Després de la tertúlia, centrada bàsicament en el líder del Partit Popular a Catalunya, Josep Piqué, es va entrevistar a l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, al qual Bassas va interrogar sobre la Vegueria pròpia, els sorolls a la Geltrú, el creixement urbanístic i la seva vinculació amb la cúpula socialista catalana actual, entre d’altres qüestions. Amb aquesta entrevista s’arribava al butlletí de les deu del matí, moment en què el programa deixa definitivament l’actualitat per donar pas a les seccions “més amables i de més participació del programa”, segons explicava el mateix Bassas al públic durant la pausa de la publicitat.

La segona part de Els matins de Catalunya Ràdio va començar amb una entrevista al director general de Caixa Penedès, Ricard Pagès, entitat bancària que va col·laborar per a què el programa del periodista Antoni Bassas es pogués fer en directe des del Foment Vilanoví. Després d’aquesta entrevista va arribar el torn a l’actuació de la pianista i compositora Leonora Milà i el tenor Carles Masdeu, que van interpretar dues cançons d’Eduard Toldrà. Aquesta actuació va tenir un punt d’una especial emotivitat ja que Milà havia iniciat la seva carrera artística des del mateix Foment a principi dels anys 50 i, a més, Eduard Toldrà, un dels personatges més importants que ha donat la cultura vilanovina al segle XX, havia estat també molt vinculat a l’entitat.

Després d’aquesta actuació, el públic va poder tastar diferents tipus de gelats, l’escriptor Josep Maria Espinàs intervenia per telèfon per explicar l’absurditat del llenguatge tecnòcrata que es fa servir sovint des de les institucions europees, el meteoròleg Francesc Mauri explicava que durant el cap de setmana augmentarien les temperatures -“unes temperatures normals per a l’època de l’any”- i el periodista Albert Puig presentava la secció La discoteca en què feia servir jocs de paraules amb la voluntat de fer participar els assistents, i també a l’escriptor Màrius Serra, en un improvisat concurs que tenia com a objectiu endevinar el títol de la cançó i el nom del grup.

Finalment, els responsables de la secció Alguna pregunta més van fer riure de valent amb el resum de les millors pífies i anècdotes de l’any en la darrera mitja hora del programa. A més, i com ja és habitual en l’últim programa de la temporada, es va fer un repàs cronològic a aquelles pífies que els oients escullen amb els seus vots com la pitjor notícia de l’any. Una vegada més, Capdevila va anunciar la intenció de deixar el programa Els matins de Catalunya Ràdio durant una temporada mentre el seu company de programa i amic personal Antoni Bassas li desitjava molta sort en els nous projectes.

El programa va finalitzar a les dotze del migdia amb un breu discurs d’agraïment del periodista Antoni Bassas a tots aquells que van fer possible que Els matins de Catalunya Ràdio s’hagués pogut fer en directe des del Foment, com ara Caixa Penedès, tècnics, col·laboradors, la presidenta de l’entitat Laia Montané, el corresponsal Bernat Deltell, la productora Marta Falguera i, sobretot, a la participació del públic assistent. Un dinar al restaurant la Botiga va posar punt i final a l’estada dels responsables de Els matins de Catalunya Ràdio a la capital del Garraf.

El dia abans, també

La presència de l’equip de Els matins de Catalunya Ràdio va començar dijous a la tarda amb la presentació del llibre Què pensa Antoni Bassas, un llibre-entrevista escrit per Núria Escur. L’acte va comptar amb la presència del mateix Antoni Bassas, que va ser presentat pel periodista Bernat Deltell. Davant d’un nombrós públic, Bassas va oferir una magistral classe de periodisme que va finalitzar amb preguntes per part del públic assistent i la posterior signatura de llibres. Els primers en arribar, però, va ser l’equip tècnic que a les quatre de la tarda va iniciar el muntatge per a l’endemà poder dur a terme el programa Els matins de Catalunya Ràdio en directe des del saló Joaquim Mir. A última hora de la tarda, i quan la presentació del llibre va acabar, els responsables del programa, els seus col·laboradors i cos tècnic es van desplaçar a l’hotel Cèsar. Unes hores més tard, a tres quarts de sis del matí, arribaven els primers redactors al Foment Vilanoví per donar cos al que seria el darrer programa de la temporada. La locució de Bassas amb el seu ja tradicional “Bon dia, són les set” marcava el compte enrera no només d’un programa, sinó també als actes que s’han dut a terme des del passat setembre per celebrar la fi de les obres de rehabilitació i reforma de la nova i recuperada seu de l’antitat del Foment Vilanoví.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local