VD |
26-10-2007 13:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Durant l’horari d’estiu hi ha un major aprofitament de la llum del dia i es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. El dia s’allarga. El sol surt abans i es fa de nit més tard, és a dir, tenim més hores de llum natural. Avancem l’hora per aprofitar les hores de sol del matí i així obtenir un estalvi.
L’estalvi energètic associat al canvi horari és concentra principalment en el sector domèstic (gairebé el 90% de l’estalvi correspon a aquest sector). El consum d’energia en il·luminació s’ha anat reduint per la millora de l’eficiència fins a situar-se en un 7% de tota l’energia consumida a la llar. L’any 2006 les llars catalanes van consumir 1.646 GWh/any en la il·luminació. D’aquesta manera es calcula que el canvi horari comportarà un estalvi del 10,3% del consum d’il·luminació, el que representa per a cada llar catalana entre 6 i 7 euros l’any. En menor grau, el canvi horari també permet estalviar energia al sector serveis, al comerç i a les indústries.
Per què no mantenim l’horari d’estiu tot l’any?
Mantenir l’horari d’estiu durant els mesos d’hivern no comporta cap estalvi significatiu en termes energètics i, en canvi, sí repercuteix en les nostres activitats diàries i usos quotidians. Si continués l’horari d’estiu durant tot l’any, l’estalvi energètic associat a l’allargament de la llum natural durant les tardes es mantindria. Però això no compensaria el consum addicional que suposa enllumenar una hora més de foscor al matí. D’altra banda, la major part dels ciutadans prefereix que al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar, sigui de dia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!