VD |
08-11-2007 22:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Maria Lluïsa Romero valorava "positivament" la posada en marxa del desplegament dels Mossos d'Esquadra i apuntava que "el que volem és que aquesta proximitat continuï amb una garantia en la coordinació i la participació entre la nostra Policia Local i els Mossos". Romero va afegir que "el que signem avui és més que un conveni, és la voluntat que allà on no arribi el que diu aquest document arribin les persones i, sobretot, amb el bon enteniment dels dos cossos policials".
Joan Delort, secretari de Seguretat d'Interior, Relacions Institucionals i Participació explicava que "amb aquest conveni establim un marc que va nèixer el 1997; l'aplicació pràctica, sobre un terreny i un municipi concret, del que el Partament de Catalunya va dibuixar en referència al que havia de ser el model de seguretat del País, configurat com la prestació de serveis que havien de produir tant el govern de la Generalitat com els respectius ajuntaments". En aquests moments, segons ha explicat Delort, "a Catalunya hi han 203 ajuntaments que a través dels seus pròpis recursos i mitjans estan en condicions d'oferir serveis de proximitat i seguretat a través de la seva pròpia policia local, però d'aquí a uns onze mesos la Generalitat estarà en responsabilitat sobre el 100% no només des del territori sinó també de la població; enguany és del 91% de la població censada". El secretari de Seguretat d'Interior, Relacions Institucionals i Participació es va mostrar convençut que "les administracions són les que han d'arbitrar els millors mecanismes de coordinació, cooperació i col·laboració per a que el ciutadà rebi la millor atenció i eficiència dels esforços que estem fent"
El conveni estableix les bases de la relació entre la Policia Local de Cubelles i els Mossos d'Esquadra, recentment desplegats a la comarca del Garraf. A més, delimita els serveis i fixa els aspectes operatius per fer efectiva la cooperació i coordinació entre els dos cossos policials i estableix les funcions que té en aquesta coordinació la Junta Local de Seguretat.
Entre les mesures que s'hauran d'aplicar per millorar la coordinació hi ha la creació de la Mesa de Coordinació Operativa. Es tracta d'un òrgan permanent i estable integrat pels caps de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra, principalment. Les seves funcions bàsiques seran l'execució dels acords de la Junta Local de Seguretat, l'intercanvi d'informació, la coordinació operativa en les actuacions i presentar propostes de plans de seguretat.
Distribució de funcions
El desplegament dels Mossos d'Esquadra suposa que, juntament amb les policies locals, s'encarregaran de les tasques de seguretat ciutadana i policia. Precisament, per precisar quines són les funcions de cada cos, el conveni recull que la policia autonòmica s'encarregarà de la protecció de les autoritats de la Generalitat, la seguretat ciutadana i l'ordre públic i la regulació del trànsit de les vies interurbanes, així com altres tasques en matèria de policia administrativa i judicial.
Per la seva banda, la Policia Local de Cubelles seguirà amb les seves funcions habituals, tot i que centrades en l'àmbit estrictament urbà (trànsit, conflictes entre veïns, compliment d'ordenances, bans i resolucions...). En quant a les matèries compartides, el conveni estableix que aquestes seran les relacionades amb tasques de policia de proximitat, auxili i assistència a la població i vigilància dels espais públics, entre d'altres.
Finalment el conveni signat per Romero i Delort recull aquells aspectes operatius que han de conduir a una efectiva coordinació entre els dos cossos policials: la presència policial, els sistemes d'informació i coordinació, el protocol d'actuacions i operacions, la tramitació de diligències.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!