VD |
08-11-2007 23:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha manifestat que “l’1 de gener del 2008 és l’inici formal d’un procés, que en moltes llars catalanes ja ha començat, amb un horitzó que acaba el 2010”. Segons el conseller, aquest procés és “inajornable, important i decisiu des del punt de vista de la comunicació, però també a nivell cultural i general”. Tresserras ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa posterior a la reunió del Fòrum de la TDT, celebrada aquest matí.
En la roda de premsa també ha intervingut el secretari de Mitjans de Comunicació, Albert Sáez, que ha manifestat que “la TDT és una tecnologia de substitució”. En aquest sentit, ha anunciat que es durà a terme una campanya informativa de sensibilització de la població a nivell de Catalunya i campanyes puntals en cada demarcació a mesura que es vagin donant les condicions per fer el trànsit”. Segons Albert Sàez, “l’apagada analògica s’acabarà produint de manera natural, quan més del 80 o 90% de les llars estiguin adaptades i els mateixos operadors deixin d’assumir el sobrecost de mantenir dobles sistemes”.
Així mateix, ha participat en l’acte el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Josep Maria Carbonell, que ha destacat la importància “que el CAC i l’Executiu treballem junts en l’aplicació de la Televisió Digital Terrestre”.
L’acord adoptat avui pel Fòrum de la TDT implica que hi haurà un sol calendari de transició del model de televisió que afectarà totes les televisions per igual en una demarcació concreta, evitant així diferents calendaris que podrien representar molèsties per a l’usuari. Per altra banda, es promouran plans intensius de comunicació en cadascuna de les demarcacions per tal d’incrementar la penetració de la TDT en la ciutadania. Per rebre la TDT, els usuaris hauran d’adaptar la seva antena i disposar d’un televisor amb descodificador. El trànsit a la TDT tindrà un impacte sobre 2.200.000 llars catalanes. En l’actualitat, un 26% de les llars catalanes ja s’han adaptat a la TDT.
D’aquesta manera, l’encesa digital arribarà el primer semestre de 2008 a les demarcacions de Girona, Reus, Vic, Vilanova i la Geltrú i Mataró. El segon semestre de 2008, a les demarcacions de Granollers, Igualada, Tarragona, Manresa i Palafrugell. El primer semestre del 2009 se sincronitzarà l’encesa digital a Balaguer, Blanes, Figueres i Lleida i el segon semestre de 2009, a Olot, la Seu d’Urgell, Tortosa i Vielha Mijaran. Per últim, entre el 2008 i el 2009 tindrà lloc el trànsit a la televisió digital a les demarcacions de Barcelona, Cornellà, Llobregat i Sabadell.
Per donar compliment a aquest calendari, els grans eixos d’actuació seran:
Accelerar la creació dels consorcis públics de TDT local i la presentació i aprovació dels projectes tècnics en aquelles demarcacions que estiguin pendents
Avançar el desplegament de la xarxa digital de tots els operadors nacionals i estatals en cada una de les demarcacions fins assolir els nivells de cobertura previstos per a l’any 2010
Fer una campanya de comunicació generalista juntament amb plans intensius de comunicació en cadascuna de les demarcacions per tal d’incrementar el nivell de penetració de la TDT
Promoure plans intensius de comunicació per augmentar el nombre d'instal·lacions col·lectives adaptades a la TDT i garantir la sintonització de tots els canals, inclosos els locals
El Fòrum també vol assegurar el manteniment de les emissions analògiques de les televisions locals amb llicència de TDT fins que no s’hagin assolit aquestes condicions. Per altra banda, el Govern de la Generalitat ja ha iniciat el procediment per tal que l’1 de gener de 2008 deixin d’emetre totes les televisions que no tenen llicència.
El Fòrum de la TDT està impulsat per la Secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i compta amb la participació de tots els agents implicats en el procés: radiodifusors públics i privats, productors de continguts, operadors de xarxa, instal·ladors, fabricants, distribuïdors, associacions d’empreses de telecomunicacions i diferents organismes de l’Administració (CAC, CMT, Secretaría de Telecomunicaciones i Sociedad de la Información).
La TDT: més qualitat, més canals, més pluralisme
La Televisió Digital Terrestre (TDT) serà l’única televisió en obert gratuïta i d’accés universal que existirà a partir del 2010. La TDT és un sistema de difusió del senyal de televisió que optimitza l’espectre radioelèctric i permet la multiplicació de l’oferta de canals. La TDT comporta també una considerable millora de la qualitat de la recepció de la imatge (permet el format panoràmic o 16:9), així com del so digital (multicanal / multilingüe, so digital Dolby 5.1) i els subtítols en diverses llengües.
El trànsit a la TDT també implica un augment de l’oferta de canals en català. D’aquesta manera, passem del 40% en televisió analògica a una oferta del 60% de canals en català a la televisió digital.
Per altra banda, permet l'accés a noves aplicacions i serveis interactius, com ara les guies electròniques de programació, la publicitat interactiva, les enquestes, els concursos o els serveis d'informació (notícies, temps, trànsit, etc.).
A diferència de les plataformes digitals per satèl·lit o cable, la TDT és en règim obert, és a dir no caldrà subscriure-s’hi, ni pagar cap quota, atès que les emissions són totalment gratuïtes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!