COMARCA

Les normes urbanístiques del Garraf, a la xarxa

El DPTOP finalitza la publicació al DOGC digital de la normativa urbanística dels municipis catalans de 1985 al 2002

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica avui íntegrament en format digital la tercera part de la normativa urbanística aprovada per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona, que inclou 908 expedients urbanístics de 125 municipis de la demarcació, corresponents a les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Berguedà, el Bages, el Garraf i Osona. Es tracta de plans generals, normes subsidiàries, plans parcials i plans especials, i/o les seves modificacions, que foren aprovats entre el 1985 i el 2002 per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona i dels quals no ha estat mai publicada la seva normativa. Es poden trobar documents de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Canyelles i Olivella.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins del Pla per a la digitalització de documents impulsat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques per tal de facilitar l'accés de la ciutadania als plans urbanístics vigents a tot el territori a través d'Internet. Aquesta actuació es va iniciar el passat mes de juliol amb la publicació dels documents urbanístics de Lleida i, a principis de setembre, amb la publicació de la normativa urbanística de la demarcació de Girona, que va continuar amb la de les Terres de l'Ebre. El passat 10 d'octubre es va publicar la normativa corresponent a la Comissió d'Urbanisme de Tarragona.

Tots els plans publicats a finals d'any

Atès el gran volum d'expedients que tramita la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, es va optar per fraccionar la seva publicació digital en tres parts. El passat 12 de novembre es va publicar la normativa corresponent als municipis de les comarques del Barcelonès i el Baix Llobregat, que va continuar el 26 de novembre amb la del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme. Amb els 908 expedients inclosos al DOGC d'avui, el DPTOP conclou la publicació de la totalitat de les normatives urbanístiques de tot el planejament vigent a Catalunya.

La Llei 2/2002 d'urbanisme de Catalunya i la jurisprudència generada obliguen a publicar al DOGC totes les normatives urbanístiques aprovades dels diferents municipis de Catalunya. A banda d'aquesta exigència, el DPTOP té en marxa un procés de digitalització de la normativa urbanística, una tasca que coincideix amb l'aprovació, el mes de juny passat, de la Llei 2/2007, del DOGC, que atorga validesa jurídica a l'edició digital d'aquest diari oficial. Aquests tres factors han permès impulsar la publicació a Internet de tota la normativa urbanística a la qual encara no s'havia donat publicitat de manera oficial.

Aposta digital

Tenint en compte aquest enorme volum de documentació, el format digital impulsat pels departaments de la Presidència i de Política Territorial i Obres Públiques facilita la consulta d'aquesta sèrie de publicacions extraordinàries i contribueix a fer més accessible la informació a la ciutadania.

- 2 milions de pàgines digitalitzades. El DPTOP està realitzant un important esforç per digitalitzar tota la normativa urbanística aprovada i, en aquest sentit, des del passat 1 de juliol ha posat en marxa la pàgina web del Registre del planejament urbanístic de Catalunya. Aquest Registre permet la consulta de la memòria, de les normes urbanístiques i dels plànols normatius dels expedients que, a partir d'ara, aprovin i enviïn a publicar les comissions d'urbanisme. També s'està incorporant al Registre el planejament aprovat anteriorment i que resta vigent. Per fer-ho possible el DPTOP ha digitalitzat els arxius del planejament urbanístic de les diferents comissions territorials d'urbanisme amb un total de 18.151 expedients escanejats, que contenen 64.217 plànols i 81.921 documents de text amb un total de 2,4 milions de pàgines.

-DOGC a la xarxa. Aquestes publicacions són possibles també gràcies a l'àmplia renovació tecnològica del DOGC, que el 29 de juny passat va deixar de publicar-se en paper per ser accessible únicament per Internet de forma gratuïta, un salt digital que permetrà, entre d'altres serveis, que els ciutadans puguin fer subscripcions temàtiques i rebre alertes per sms. 

Amb aquest conjunt de mesures, el DOGC, que el 1996 ja va inaugurar la seva versió a la xarxa, se situa entre els diaris oficials pioners a Europa a l'hora de fer un pas més en el salt digital i oferir un servei a la carta ajustat a les demandes de la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local