VNG

S'analitza la gestió de l'aigua de cinc equipaments municipals

El Centre Cívic la Geltrú i el Pavelló Poliesportiu del Garraf presenten consums eficients. Es proposen millores per als edificis que en gasten més

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat a conèixer els resultats de les auditories sobre el consum de l’aigua i l’estat de les instal·lacions en cinc equipaments públics. L’estudi, impulsat dins la campanya “Vilanova estalvia aigua”, conclou que el Centre Cívic La Geltrú, recent estrenat i amb les instal·lacions en perfecte estat, és el que fa una menor despesa d’aigua. Així mateix, destaca el consum eficient d’un espai amb gran nombre d’usuaris com és el Pavelló Poliesportiu del Garraf, amb 11 litres per persona cada dia. La resta d’edificis analitzats són centres educatius: els CEIP Arjau i Canigó i l’IES Joaquim Mir.

La finalitat de les ecoauditories és diagnosticar l’estat de les instal·lacions, quin consum i quins usos es fan de l’aigua i proposar recomanacions de millora. Tot i que el volum d’aigua que gasten els cinc edificis auditoriats representa un petit percentatge del total de la ciutat, aquest és un primer pas per assolir l’objectiu final, que és contribuir a la reducció del consum d’aigua municipal. La primera tinent d’alcalde i regidora de Governança, Participació i Medi Ambient, Iolanda Sánchez, destaca “la importància d’anar treballant per la millora continuada de la gestió de l’aigua municipal, amb la implicació de tots els actors relacionats, des de l’administració fins a les famílies”.

El Centre Cívic la Geltrú registra un consum diari per persona de 2,94 litres. D’acord amb la mitjana d’usuaris del centre, es calcula que s’hi gasta l’aigua que equivaldria al consum diari d’una llar. El Pavelló Poliesportiu del Garraf, amb 11,02 litres per persona, utilitza en total 3.425 litres diaris, que és el que consumirien 12 llars. L’IES Joaquim Mir en fa servir 5,17 litres per persona i dia, el CEIP Arjau, 11,59 i el Canigó, 13,72.

En tots els equipaments s’ha observat l’estat de les instal·lacions. Per cadascun dels punts d’aigua s’ha mesurat el cabal i la durada de la polsada, el seu estat i les possibilitats de millora. S’han entrevistat tots els actors involucrats amb l’ús de l’aigua de l’espai, com poden ser usuaris, responsables de neteja, de cuina, laboratoris, etc. Els centres educatius, que tenen el consum més elevat d’aigua, són els que requereixen més millores. A l’IES Joaquim Mir, el 52,88% dels punts d’aigua estan en bon estat, bona part de la resta estan en estat regular i alguns en molt mal estat.

Dades similars presenten els dos centres de primària: a l’Arjau, estan en bones condicions el 55,7% de les instal·lacions, mentre que al Canigó, el 62,3%. La repercussió d’aquest element en l’eficiència del consum és evident. Al Centre Cívic La Geltrú tots els punts d’aigua estan perfectament, mentre que a l’equipament esportiu el 76,4% estan en bon estat i només un 3,85% estan en mal estat. Sobre el pavelló, l’estudi remarca l’eficaç control i seguiment de les instal·lacions.

Els resultats de les ecoauditories es van presentar ahir al matí al Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA). Cadascun dels edificis analitzats ha rebut un informe amb la relació del seu consum, l’estat de les instal·lacions i usos d’aigua, a més a més d’un seguit de propostes de millora que, en el cas dels centres educatius, es poden impulsar en part a través dels projectes de l’Agenda 21 escolar. La campanya “Vilanova estalvia aigua”, en la qual s’emmarquen les auditories, és promoguda per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i gestionada per Ecologistes en Acció.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local