VD |
01-03-2009 21:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A partir del dia 10 de febrer s’ha obert un termini de 60 dies perquè es puguin presentar possibles al·legacions a la proposta. Posteriorment, el Pla director preveu que els ajuntaments facin les seves consideracions o al·legacions. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estudiarà els suggeriments que es recullin, abans de presentar la seva determinació. El seguiment d’aquest procés també es fa des del Consell Comarcal del Garraf.
El futur trajecte del tren orbital es pot consultar a l’enllaç del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya (www.gencat.cat/ptop), on s’inclouen també imatges de la proposta de l’itinerari, i la zona que queda inclosa en aquesta reserva de sòl.
Un cop s’hagi tancat aquesta part del procés, caldrà redactar el projecte definitiu, el qual és probable que es realitzi en diverses fases. Caldrà però, abans, que hi hagi disponibilitat econòmica i consens municipal.
Pel que fa al traçat que afecta la nostra ciutat, la Línia Orbital Ferroviària (LOF) pot significar per Vilanova i la Geltrú el soterrament de la via del tren a la banda de la ronda Ibèrica. Així mateix, la nova línia podrà representar, en un futur, el poder canviar el traçat actual del tren. Tot i amb això, aquest serà un procés llarg i obert atès que les xarxes pertanyen a diverses administracions, al projecte del qual s’hi podran incloure possibles esmenes. Tot i amb això, la previsió és que la nostra ciutat pugui tenir, d’aquí a uns anys, dues estacions de ferrocarril.
El regidor d'Urbanisme i Planejament de l'Ajuntament de VNG, Joan Martorell, ha manifestat que “com ja va fer saber en el moment que va aparèixer l’avantprojecte de la LOF, l’equip de govern veu en aquesta línia una gran oportunitat per a la ciutat, ja que pot facilitar la resolució de l’impacte que té el ferrocarril actualment quan passa per Vilanova i la Geltrú. Ara bé, entre els temes no resolts hi ha el paper que ha de tenir l’actual estació de tren en el futur i la connexió de la xarxa actual amb la LOF”. Properament es debatrà en Comissió Informativa el projecte proposat.
La Línia Orbital Ferroviària (LOF)
La Línia Orbital Ferroviària és una proposta d’infraestructura ferroviaria per al transport de viatgers que permetrà unir Vilanova i la Geltrú amb Mataró per l’interior, amb un recorregut d’uns 120 km. La LOF aprofita traçats ferroviaris existents i en proposa de nous, per tal de connectar les diferents ciutats de la segona corona metropolitana.
Entre Vilanova i Mataró s’han previst un total de 39 estacions, 23 de les quals són noves. El temps de viatge previst entre els extrems de la línia és de dues hores (velocitat comercial de 60 km/h). Així mateix s’ha realitzat una previsió de la necessitat de places d’aparcament a la proximitat de les estacions en funció de la demanda prevista.
L’objectiu d’aquest Pla Director és, doncs, garantir la disponibilitat del sòl per a la construcció de la LOF, a través de la concreció, delimitació i regulació de les reserves que siguin necessàries per a la seva funcionalitat.
Els termes municipals dins l’àmbit territorial del Pla director urbanístic es limiten als trams on s’efectua una afectació urbanística del sòl i són:
- Alt Penedès: Olèrdola, Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès
- Baix Llobregat: Abrera, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Esteve Sesrovires
- Garraf: Canyelles, Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i la Geltrú
- Maresme: Argentona i Mataró
- Vallès Occidental: Barberà del Vallès, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Viladecavalls.
- Vallès Oriental: Granollers, la Roca del Vallès, les Franqueses del Vallès, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Vilanova del Vallès
Els objectius de la Línia Orbital Ferroviària essencialment són:
1.- Dotar la regió metropolitana d’un nou servei de transport públic i impulsar el repartiment modal, afavorint el transport públic en detriment del privat.
2.- Crear una xarxa ferroviària de Rodalies que afavoreixi les relacions entre les diferents ciutats de la segona corona metropolitana, amb una menor dependència amb la ciutat de Barcelona.
3.- Dinamitzar l’àrea en el vessant econòmic, urbanístic i social.
4.- Descongestionar la xarxa ferroviària actual.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!