VNG

Vilanova acull la presentació del pla d'activitat física

El programa PAFES implanta el consell i la prescripció d’activitat física i esport a l’atenció primària. Pretén promoure els hàbits saludables i prevenir patologies derivades del sedentarisme

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest programa, que està promogut pel Departament de Salut i el Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, pretén fomentar la prescripció d’activitat física com a eina terapèutica d’utilització habitual als ambulatoris de la ciutat per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de malalties derivades del sedentarisme. En aquest sentit, Ricard Frigola, gerent de la Regió Sanitària de Barcelona i del Consorci Sanitari de Barcelona, ha destacat que l’esport sempre ha estat una eina de transmissió de valors, i amb aquest programa “volem que transmeti el concepte de qualitat de vida”.

Aquest Pla consolida les actuacions que des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’estaven portant a terme des de l’any 2004, en el marc d’un conveni de col·laboració entre la Regidoria d’Esports i l’Hospital Comarcal Sant Antoni Abat. Alberto Padilla, responsable de la Unitat de Medicina Esportiva del Consorci Sanitari del Garraf, ha explicat que l’experiència ens demostra que “l’activitat física és una eina molt valuosa, ja que es pot realitzar a baix cost i s’obté un alt benefici”.

L’alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, ha destacat la gran feina que realitzen els tècnics municipals i ha remarcat que des de l’Ajuntament “apostem per l’aplicació de molts programes en els quals s’utilitza l’esport en totes les seves vessants, com a eina de salut, d’integració social o educativa”.

El programa implica a quasi totes les instàncies que tenen competència en matèria de salut i esport a la ciutat, ja que l’impulsa la Regidoria d’Esports del consistori vilanoví, conjuntament amb el Consell Català de l’Esport i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Serveis Socials, Salut i Convivència, de la Unitat de Medicina Esportiva del Consorci Sanitari del Garraf i dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Jaume I i de Sant Joan.

En aquest sentit, el programa s’adreça principalment al conjunt de la població adulta sedentària amb factor de risc de patir malalties cardiovasculars, dislipèmia, obesitat i diabetis mellitus tipus 2. El foment de l’adquisició d’un seguit d’hàbits esportius i un estil de vida saludable proporcionarà una millora en la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

L’Ajutament de Vilanova i la Geltrú ha volgut anar més enllà i ha desenvolupat i ampliat l’abats de la prescripció d’activitat física gràcies als programes d’esport i salut ja existents a la ciutat. Així doncs, els responsables mèdics del projecte a la capital del Garraf han inclòs també com a població principal, a banda de les persones sedentàries amb un factor de risc, a aquelles que pateixen malalties cròniques i que poden millorar el seu estat mitjançant l’activitat física, fet que el converteix en un referent català en aquest tipus de tractament sanitari.

En aquest sentit, Toti Mumbrú, representant territorial de la Secretaria de l’Esport de la Generalitat ha remarcat que el fet de presentar el programa a Vilanova i la Geltrú “no és cap casualitat”, ja que és una ciutat que “va un pas per davant de la resta de municipis en l’aplicació de programes que relacionen l’esport i la salut”.

La derivació dels pacients a aquest programa es du a terme des dels centres d’atenció primària del nostre municipi, a través dels metges i infermeres, que proporcionen informació i consell sobre els beneficis que suposa realitzar activitat física de forma regular i prescriuen l’exercici físic.

La prescripció d’activitat física es divideix en tres nivells:

Consells generals d’activitat física
Estan adreçats a la població sedentària sense risc de realitzar activitat física. Els professionals sanitaris del Centre d’Atenció Primària proporcionen informació general sobre l’oferta esportiva del municipi, així com un petit decàleg de pautes a seguir per a un estil de vida actiu i saludable. Dins d’aquests consells s’engloben també programes de salut i esport ja existents a la ciutat com el circuit de condicionament o l’espai lúdic-esportiu.


Programa d’activitat Física Assessorada
Està adreçat a la població sedentària amb un factor de risc o alguna patologia. Es proposen un seguit de rutes saludables, per tal de fomentar l’hàbit del caminar, i es compta amb un seguiment per part del personal d’infermeria i mèdic del CAP.

En aquest sentit, s’ha editat el fulletó Activa’t Caminant, que recull les rutes que es poden realitzar al municipi, així com una sèrie de recomanacions i consells sobre la seva realització, per tal potenciar un estil de vida saludable. Es recomanen un total de 5 rutes:

-Ruta passeig Marítim (2.595 m)
-Ruta rambla Principal (2.490 m)
-Ruta ronda Ibèrica – Esports (2.800 m)
-Ruta ronda Ibèrica – Hospital (3.100 m)
-Ruta Port (1.100 m)

Programa supervisat
Està adreçat a la població sedentària amb dos o més factors de risc i alguna patologia crònica estable, que aconsellen la realització d’activitat física sota la supervisió de professionals qualificats. Com en el cas anterior, compta amb la revisió mèdica completa i l’assessorament per part de l’equip de la Unitat de Medicina Esportiva. Posteriorment, i de manera conjunta amb els tècnics del CEM Parc del Garraf, controlen i realitzen una planificació individualitzada de les activitats esportives que cada usuari pot realitzar.

Aquest programa té una durada de 6 mesos, on a més de la realització d’activitat física es treballa l’adquisició d’un seguit d’hàbits per tal d’adquirir un estil de vida saludable i actiu.

En l’actualitat, aquest grup supervisat compta amb un total de 60 usuaris/es, derivats des dels CAP Jaume I i Sant Joan, que realitzen aquest programa d’activitat física esportiva al Complex Esportiu Municipal Parc del Garraf. A més de les activitats físiques, aquests usuaris també participen en un seguit de tallers ofertats des del Consorci Sanitari del Garraf de Dietètica i Nutrició, així com en seminaris de treball de l’actitud postural.

L’objectiu del consistori és que el programa arribi a tothom, de manera que Regidoria d’Esports subvenciona part del programa per facilitar l’accés als ciutadans. A més, els participants gaudeixen de la subvenció de la matrícula d’inscripció al CEM Parc del Garraf.

En aquest sentit, existeixen dues possibilitats d’inscripció:

-Participar exclusivament en el programa. L’import és de 24 euros al mes durant els sis mesos que dura el programa. Dóna dret a les 2 sessions setmanals dirigides per un llicenciat en educació física, a la revisió mèdica i supervisió per un metge especialitzat en medicina de l’esport i a la prescripció d’exercici físic.

-Possibilitat de fer-se abonat del CEM Parc del Garraf i poder utilitzar totes les instal·lacions i activitats dirigides del centre. Si es tria aquesta opció, l’import total és la suma de la quota d’abonat que correspongui, segons de l’edat i l’horari d’utilització de les instal·lacions, més 12 euros al mes per la participació al programa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local