VNG

Celebració dels 30 anys d'Ajuntaments democràtics

Els portaveus dels grups polítics destaquen l’esforç i la il·lusió dels regidors i regidores al llarg dels anys i l’evolució de la ciutat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diferents alcaldes, regidors i regidores de les diferents legislatures van ser presents divendres en la celebració oficial dels 30 anys de democràcia municipal a Vilanova i la Geltrú. L’acte es va dur a terme al saló de plens de l’Ajuntament.

La commemoració va comptar amb una xerrada inicial a càrrec d’Antoni Dalmau, regidor de l’Ajuntament d’Igualada, un dels primers consistoris democràtics, i president de la Diputació de Barcelona del 1982 al 1987. Dalmau va parlar de la transformació de les ciutats en 30 anys “que han mudat la pell de dalt a baix. Primer ens vam preocupar de fer carrers, després equipaments i en tercer lloc vam ampliar els servei a les persones”. L’expresident de la Diputació de Barcelona va voler parlar també de finançament, dient que aquest projecte municipalista s’havia trobat amb un sostre, que és la manca d’un model de finançament.

Tot seguit van intervenir representants de diferents grups municipals en les tres dècades d’ajuntaments democràtics. Per part de la Candidatura d’Unitat Popular, CUP, Quim Arrufat, regidor en l’actualitat, va considerar un honor compartir celebració amb les persones que han lluitat per defensar els valors democràtics, però va reivindicar dos drets “que la transició espanyola va enterrar: els drets i les llibertats polítiques i el dret a l’autodeterminació”.

En nom d’Esquerra Republicana de Catalunya, ERC, Ernest Perera, que va ser regidor entre 1983 i 1987, va voler retre homenatge a totes les persones que van fer possible la democràcia, i que no van arribar mai a ser regidors. Perera va demanar fer memòria permanent a les noves generacions del que representa la manca de llibertats. “Si aquests són els defectes de la democràcia, recordeu als vostres fills els defectes de la dictadura, que són molt pitjors”.

Francesc Surroca, regidor d’Iniciativa per Catalunya-Verds , IC-V, entre 1991 i 1995, va parlar de llums i ombres en aquests 30 anys, però va voler destacar que “res del que som avui no s’explica sense el passat”. Surroca va parlar també de present i futur i va reivindicar a la persona com a centre de les polítiques municipals, reclamant “que ningú es quedi al marge del sistema.”

En nom del Partit Popular, PP, va parlar Carlos Custodio Peña, que va ser regidor en la segona legislatura. Peña va mostrar el seu convenciment que “els regidors i regidores no estan sotmesos a les ideologies de partit, sinó que estan al servei del poble”. El representant popular també va analitzar els canvis que s’han succeït a la ciutat en les tres últimes dècades explicant que els ajuntaments han passat de ser organismes polítics a ser centres de gestió i de prestació de serveis per als ciutadans.

Neus Lloveras, actualment regidora de Convergència i Unió, va voler destacar a les persones que han fet possible els canvis i transformacions. “El que realment importa són els regidors i regidores. Jo crec que el seu esforç i treball és el que hem de celebrar”.

Per part del partit dels Socialistes de Catalunya, PSC, Jaume Casanovas, que va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú des de 1979 fins 1991, va voler reivindicar la política com a motor dels canvis. Casanovas va fer un repàs d’algunes de les primeres accions que es van dur a terme i va explicar que “erem agosarats aleshores. Però avui cal proclamar la modernitat d’aquells valors”. D’altra banda, l’exalcalde vilanoví va recordar l’esforç, la tensió i l’estrès que va suposar per algunes persones la seva feina com a regidors. “Alguns van pagar un preu alt. Em toca deixar-ne constància”.

L’acte va finalitzar amb la intervenció de l’alcalde actual, Joan Ignasi Elena, repassant la transformació de la ciutat en els darrers 30 anys. La recuperació del patrimoni com el Teatre Principal, la creació de naus industrials, el Centre de Formació Ocupacional La Paperera, l’eix comercial del carrer caputxins/Sant Sebastià/rambla Principal, la transformació de La Collada, les intervencions al torrents, i les llars d’infants van ser algunes de les actuacions que l’alcalde va destacar. Elena va dir però que tot el que s’ha fet “no és suficient. La ciutat evoluciona i és per això que reclamem més competències. Estem en moments difícils, l’objectiu prioritari és fer accions perquè millori la conjuntura”. L’alcalde va acabar parlant de la ciutat, que “s’ha de sentir orgullosa de la seva identitat”.

Al finalitzar els parlaments els regidors i regidores assistents es van fer una fotografia a la plaça de la Vila i van acabar visitant l’exposició Memòria dels primers ajuntaments democràtics després de la dictadura a Vilanova i la Geltrú que estava al vestíbul de l’Ajuntament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local