VD |
13-07-2009 18:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’OBSEA s’ha presentat aquest matí a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de la nostra ciutat. En l’acte hi han participat Josep Orriols, membre del Consorci del Colls i Miralpeix; Juan J. de Damborenea, vicepresident adjunt d’Àrees Científiques i Tècniques del CSIC; Montserrat Torné, directora general de Cooperació Internacional i Relacions Institucionals del Ministerio de Ciencia e Innovación, i Xavier Gil, vicerector de Recerca i Innovació de la UPC.
Josep Orriols ha remarcat la importància del projecte donada la relació que tenen les poblacions costaneres amb el mar. “El litoral és una zona especialment sensible on conflueix una forta pressió humana, econòmica i urbanística. Per això cal preservar-lo, protegir-lo i, fins i tot, mimar-lo. I són les administracions les que han de promoure aquesta tasca i avançar cap a una gestió integrada per a la preservació d’aquestes zones”.
Per la seva banda, Juan J. Damborenea ha explicat que “és important tenir dades concretes per treballar en projectes de futur”. En aquest sentit “l’observatori serà obert a tots els científics que vulguin treballar en temes oceanogràfics i marins”.
Montserrat Torné ha manifestat que “és important tenir un control de l’evolució del mar pel que aquest representa per a la nostra societat. Un dels nostres objectius és la internacionalització de la recerca i el desenvolupament que portem a terme i el primer pas és l’europeïtzació de les nostres infraestructures, com és el cas d’aquest observatori”.
La plataforma permetrà estudiar des de tènues variacions en la temperatura i/o salinitat per comprovar la qualitat de l’aigua, a senyals acústiques procedents de fonts naturals o antropogèniques per avaluar la contaminació acústica, així com la contaminació per residus o el trànsit marítim.
L’observatori registrarà processos del món submarí de forma permanent, donat que els quatre quilòmetres i mig de cable de fibra òptica a què està connectat elimina la dependència de les bateries de vida limitada. El projecte s’integrarà en la Xarxa Europea d’Observatoris Marins ESONET.
En un futur es pretén traslladar aquest laboratori a més profunditat, incloure més nodes i obrir l’accés a la plataforma a una àmplia comunitat científica i industrial per realitzar observacions a partir de llargues sèries temporals, a més de proporcionar un camp de proves per al desenvolupament de nous sensors marins. Aquesta unitat d’alta tecnologia facilitarà la investigació a altres grups de la resta del món, la qual cosa pot impulsar la ciutat com a centre de recerca en l’àmbit oceanogràfic a la Mediterrània.
El disseny, la construcció i la instal·lació de l’observatori és un projecte del Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la UPC i de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Instal·lada pel vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa del CSIC al mes de maig, aquesta plataforma submarina pionera ha superat amb èxit els dos primers mesos de prova. El projecte està co-dirigit pels investigadors Antoni Manuel, de la UPC, i Juanjo Dañobeitia, del CSIC.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!