VNG

S'obre a Vilanova el primer Workshop sobre la gestió integrada de la costa

Durant dos dies, representats de diferents punts de la Mediterrània comparteixen experiències i plantegen nous projectes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En la inauguració de la trobada de treball, la primera tinent d’alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez, ha donat la benvinguda als assistents i ha donat la paraula a l’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, la directora general de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Núria Bonaventura, i al diputat president de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron.

Joan Ignasi Elena, que és a la vegada president del Consorci Colls Miralpeix Costa del Garraf, ha destacat “la cooperació entre ajuntaments” com a valor essencial d’aquest organisme. Per a l’alcalde, el treball conjunt és especialment important en un àmbit com la preservació del territori. D’altra banda, ha destacat l’adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic i la protecció de Platja Llarga com a actuacions que demostren “l’aposta decidida” de l’Ajuntament vilanoví en aquest tema. Sobre el Pacte d’alcaldes, Joan Ignasi Elena ha explicat que dilluns es portarà al Ple municipal el PAES (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible), que marca les pautes que ha de seguir l’Ajuntament per assolir els compromisos presos. Quant a Platja Llarga, l’alcalde afirma que va ser “una posta arriscada i valenta, no sabem fins a quin punt”, ja que es va fer enrere un projecte d’urbanització en què ja hi havia fins i tot llicències atorgades, en favor de preservar aquesta zona humida.

La directora general de Medi Natural ha manifestat que les accions de les administracions en el reconeixement del valor ecològic del litoral són força recents, ja que “fa uns anys quan es parlava de costa es pensava únicament en les platges” i el seu rendiment econòmic en el sector terciari. Per això, ha felicitat el Consorci en la seva iniciativa de promoure la reflexió conjunta sobre el que s’ha de fer en la franja costanera. “Segurament és l’assignatura més pendent de les administracions pel que fa a preservació del patrimoni del país”, ha afirmat Núria Bonaventura.

Per al president de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, en parlar sobre la gestió de les zones costaneres no es poden obviar aspectes com l’empremta cultural de les ciutats marineres, l’elevat ús social del litoral o el motor econòmic que representa el turisme. Considera, però, que tot això “ha d’estat sustentat en la riquesa mediambiental del mar”. Per a Joan Antoni Baron cal, d’una banda, “compromís amb el control urbanístic”. De l’altra, afirma que l’amenaça del canvi climàtic és evident, i en aquest sentit ha ressaltat l’impuls, per part de la Diputació de Barcelona, del Pacte d’alcaldes i alcaldesses contra el canvi climàtic. Fins ara, 107 ajuntaments de la demarcació s’han compromès a la reducció de contaminació i eficiència energètica que marca el pacte per al 2020.

Aquest primer workshop reuneix representants de Tunísia, el Marroc, Itàlia, Croàcia, França, Xipre, Turquia i d'altres punts de l'Estat espanyol, com Almeria o Gijón. Així mateix, hi són presents membres d'organitzacions com la Unió Europea, l'Institut Europeu de la Mediterrània, el programa de les Nacions Unides per la Mediterrània, MedCités, la Diputació de Barcelona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. En les jornades de treball el Consorci dels Colls Miralpeix Costa del Garraf plantejarà la proposta de crear una xarxa internacional de ciutats i ens locals per a la gestió integrada, que permeti de manera més estable l'intercanvi d'experiències i el desenvolupament de projectes de cooperació internacional. Aquest workshop internacional representa la primera oportunitat real de veure el funcionament pràctic del protocol a partir de la recomanació recentment aprovada, i la presentació de l’experiència dels Colls com a marc global de referència.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local