VNG

Un Pla d'Acció Energètica per reduir 53.000 tones de CO2

El document, que s’ha acabat de redactar aquest estiu, analitza l’origen de les emissions per sectors des de l’any 2004. Les mesures que s’hi contemplen són a desenvolupar fins al 2020

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El document, desenvolupat a través de l'Agència Local de l'Energia i l’empresa Lavola, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, conté un inventari de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle generades al municipi, així com una sèrie de mesures que han de permetre una gestió més sostenible de l’energia, tant en les pròpies dependències municipals com en altres sectors. El PAES ha estat aprovat pel Ple de l’Ajuntament el 5 d’octubre de 2009. També s’ha donat llum verda a un pla de seguiment de l’aplicació de les mesures.

El PAES detalla l’origen i l’evolució dels gasos d’efecte d’hivernacle a Vilanova i la Geltrú en el període 2004-2007. Les principals fonts d’emissió analitzades han estat el transport tant públic com privat, el consum d’energia, el tractament de residus i les instal·lacions i dependències municipals. En el llistat de mesures a aplicar s’hi preveuen, entre d’altres, millorar els sistemes d’il·luminació i de climatització dels edificis de l’Ajuntament, així com l’enllumenat i la flota de vehicles municipals. En total, l’aplicació de les recomanacions del PAES ha de permetre reduir, abans del 2020, un 20,27% les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle respecte del 2005. Això vol dir emetre 53.457 tones menys de diòxid de carboni equivalents (CO2 eq) cada any, a partir del 2020.

Emissions 2004-2007

Les emissions globals del municipi han incrementat un 3,7% entre 2004 i 2007. De l’estudi d’aquest període s’extreu que la meitat de les emissions a Vilanova i la Geltrú procedeixen del transport (25,34%) i la indústria (26,66%). A una certa distància s’hi troben les emissions del sector domèstic (19,49%) i dels serveis (14,99%). La gestió dels residus genera el 7,96% de les emissions, el sector primari o agropecuari el 4,31% i la gestió de l’aigua l’1,25%.

En alguns sectors s’han incrementat força les emissions entre el 2004 i el 2007. Serien els casos del primari (16,5%), la gestió de l’aigua (13%) i els serveis (8%). Si observem les fonts energètiques, les emissions procedents del gas natural han disminuït un 18% en el període estudiat. En canvi, les de l’electricitat i els gasos liquats del petroli (butà, per exemple) han incrementat un 14 i un 8,7% respectivament.

Tot i l’augment global de la producció de gasos d’efecte d’hivernacle en el total del període analitzat, s’observa que entre el 2005 i el 2007 s’ha registrat un descens del 4,79%. Això ha estat possible, sobretot, gràcies a la disminució de les emissions en el sector domèstic i el de la gestió dels residus (de l’ordre de l’11% entre ambdós), així com també, tot i que en menor mesura, del sector industrial. En aquests dos darrers casos s’evidencia la incidència d’una millor recollida selectiva al municipi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local