VD |
21-10-2009 21:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El mapa de capacitat acústica és l’eina que estableix els objectius de qualitat acústica i és un instrument de base perquè l’Ajuntament estableixi els diferents nivells acústics del municipi.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja havia demanat en el seu moment l’elaboració del mapa després que, l’any 2002, sortís la Llei catalana sobre sorolls i, un any després, es publiqués la Llei estatal. Després d’encarregar el projecte al Laboratori d’enginyeria acústica i mecànica de la UPC de Terrassa, on es realitzava l’estudi en base a la Llei del 16/2002. Quan ja estava enllestit, va sortir un nou desplegament de la Llei estatal, que variava alguns dels conceptes per delimitar les zones de sensibilitat. A més, calia que el govern de la Generalitat en fes una adaptació, que no s’ha aprovat encara. Fins aleshores es tenien en compte tres tipus de zones: alta, on es concentrava l’activitat residencial; baixa, on hi havia l’activitat industrial, i mitjana, on convivien comerç, petita indústria i habitatges.
Amb el desplegament de la Llei estatal, però, s’incorpora un nou concepte, referent als usos previstos en el planejament urbanístic, que pot fer diferir una mica les primeres zones marcades. Ara, doncs, cal sumar una nova capa al mapa acústic que ja s’havia elaborat per incloure les subdivisions pertinents que depenen dels diferents usos que s’hi estableixen.
Mentre se segueix el procés d’elaboració tant del mapa com de la pròpia ordenança, s’està a l’espera que la Generalitat de Catalunya publiqui el seu reglament de forma immediata, que permetrà desenvolupar l’ordenança marc. Tot i amb això, el que ha fet el Govern català ha estat treure un seguit de criteris de coordinació entre la llei autonomia i l’estatal .Cal dir que els nivells d’exigència proposats per la Generalitat de Catalunya no difereixen molt de l’ordenança vigent que aplica actualment l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i que és de l’any 1991. Per tant, quan definitivament la Generalitat publiqui el seu reglament, la nova ordenança de Vilanova i la Geltrú només s’haurà d’adequar en aspectes concrets.
A l’espera que la Generalitat de Catalunya publiqui el seu reglament, l’Ajuntament segueix treballant en aquestes dues eines de treball: l’ordenança de sorolls i el mapa acústic, peça bàsica que s’integra dins l’ordenança. Les previsions són que abans que acabi l’any, la Generalitat de Catalunya doni a conèixer aquest reglament i així poder aprovar conjuntament aquests dos documents des de la Comissió Informativa de Ciutat Sostenible i Participació.
Segons l’estudi i d’elaboració del mapa acústic de la ciutat al qual cal aplicar els nous criteris de subdivisió per usos, defineix Vilanova i la Geltrú com una ciutat tècnicament poc sorollosa i distribueix Vilanova en tres grans zones: una a l’oest residencial, una part central on predomina el comerç i els habitatges i una part més a l’est on es concentren els polígons industrials.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!