VNG

El treball, a debat a Vilanova

En unes jornades organitzades des de la Casa Gran del Catalanisme

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En la conferència inaugural “EL FUTUR DE L’OCUPACIÓ FEMENINA”, Neus Munté, que va substituir a última hora al secretari general de la UGT J.Mª Alvarez, per problemes d’agenda, va remarcar que en la situació actual la dona té més necessitat de recolzar les necessitats de les unitats familiars degut a que o bé la parella o els fills estan en situació d’atur.

Neus Munté va aportar dades molt clarificadores com que a setembre de 2009 a Catalunya hi ha 531.500 persones en situació d’atur majoritàriament entre 30 i 44 anys, amb estudis que no superen l’educació Primària i que provenen de llocs de treball de baixa-mitja qualificació. Aquestes dades fan palès que la formació és un dels pilars per evitar la situació actual i a més és un dels grans handicaps que té Espanya i Catalunya doncs no s’ha planificat adequadament per afrontar la situació ni els instruments existents estan preparats per aportar solucions immediates.
Va esmentar també que Espanya està lluny de l’estàndard europeu en inversió en polítiques de ocupació que es troba al 6% del PIB. Els serveis d’orientació són deficitaris per atendre les necessitats actuals doncs es disposen de 184 orientadors per 531.500 persones desocupades.
Conclusió: cal millorar de forma notable les polítiques actives d’ocupació i treballar contra la desubicació tant per sobreformació com per subformació.

Pel que fa als participants a la taula rodona “RECEPTES PER A L’OCUPACIÓ” es va destacar que a la comarca s’ha d’apostar pels sectors que no es siguin fàcilment externalitzables: llocs de treball relacionats amb la llei de la dependència, aprofitar l’empenta en sectors de l’hostaleria i turisme, i apostar pel sector de les noves tecnologies.

Des del punt de vista de la formació ocupacional es va destacar que a la comarca no hi ha una oferta formativa ben articulada i s’hauria d’arribar com a mínim al 70% de la gent desocupada. Amb dades d’avui a Vilanova, això suposaria formació per a 3.000 persones quan només poden arribar a 1.000.

Des de la vessant universitària es va incidir que en la situació actual encara s’han de potenciar més les capacitats per assolir receptes innovadores i estratègies creatives. Del paradigma industrial al paradigma del coneixement.

Hi va haver coincidència per part dels participants en que la conciliació de la vida laboral i familiar no és només un tema de les dones. Cal un canvi profund de mentalitats doncs encara estem lluny del que la societat actual necessita. Hi ha un nou model de societat en construcció menys rígid i patriarcal i això suposa un repte i motivació però cal implicar-se i participar. El treball domèstic és la gran assignatura pendent. Si be tenim igualtat de drets, encara no hi ha igualtat de deures.

També es va esmentar que en aquests moments els serveis que s’ofereixen des de l’ajuntament de Vilanova pateixen de manca de coordinació i comunicació dins de l’organització dels projectes, de poca formació i sensibilització del personal implicat, i pressupost insuficient per tot el que està projectat. Per tant, calen mesures contundents per corregir-ho.

Pel que fa als participants a la taula rodona “EL TREBALL: UN PROBLEMA O UNA OPORTUNITAT?” es van plantejar propostes polítiques entorn la formació, l’ocupació i la conciliació des d’una perspectiva de gènere. Van participar representants de totes les forces polítiques de l’ajuntament de Vilanova excepte ICV i la CUP.

Es va destacar que cal conciliar la vida laboral i familiar d’acord amb els països on realment funciona i no inventar. Hi ha problemes culturals o provinents del costum que portarà temps canviar.

Es va incidir també en que mentre els serveis siguin tant cars, les dones seguiran abandonant el seu lloc de treball doncs a més hi ha encara molta diferència salarial i segueix sent la que cobra menys.

Hi va haver coincidència en que els plans d’Igualtat són una oportunitat i que l’home ha d’entrar a la llar doncs la dona ja s’ha abocat al mercat de treball.

Va ser, en definitiva, una jornada molt completa amb aportacions molt positives per part dels participants i la voluntat coincident de cal participació activa per part de tots els agents implicats per sortir quan abans de la situació actual però amb un projecte de futur diferent i concret que encara no està prou definit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local