SITGES

Miquel Utrillo i les arts, l’any de la seva commemoració

L’exposició 'Miquel Utrillo i les arts' mostra l’evolució del personatge en relació amb la seva vocació, dedicació i entorn artístic, en una mostra que es podrà visitar fins al 10 de gener de 2010.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La mostra, concebuda com l'acte central de la commemoració, focalitza l'evolució del personatge en relació amb la seva vocació, dedicació i entorn artístic a través d'àlbums d'adolescència, dibuixos, olis, il·lustracions i cartells que conformen l'obra plàstica d'Utrillo. Hi figuren també obres d'artistes relacionats amb Utrillo i d'ell mateix com a crític d'art (Manolo, Picasso o Sunyer), així com la seva iconografia, amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, Bagaria, Ismael Smith o Rafael Padilla, entre d'altres.

Durant l'acte de presentació a Barcelona, el regidor de Cultura, Gabi Serrano, ha manifestat que “la Commemoració Utrillo segueix la línia encetada a l'any Rusiñol, mostrant una de les èpoques artístiques més importants dels últims segles, el Modernisme, on Sitges va ser un lloc de referència. Aquesta commemoració vol fer justícia a un personatge decisiu i amb una qualitat artística indiscutible”.

A més de donar-li un protagonisme que Utrillo mai va voler tenir, per a Antoni Sella, director Gerent del Consorci del Patrimoni, “Sitges li déu moltes coses, com el seu paper en la gestació del Cau Ferrat en tant que museu públic i la seva coordinació un cop va morir Santiago Rusiñol. També va ser fonamental en la construcció del Palau Maricel i de la col•lecció artística de Charles Deering, que per molts va ser el seu projecte més important”.

Vinyet Panyella, comissària de la commemoració d'Utrillo i de l'exposició, i gran coneixedora de la època, ha declarat que “és la primera vegada que Miquel Utrillo es posa en circulació en tota la història cultural en una exposició monogràfica”.

La mostra es complementa amb un extens catàleg que posa de manifest la relació d'Utrillo amb el medi artístic al llarg de quatre dècades de dedicació intensa i entusiasta. A més, el catàleg de les obres exposades i de l'estudi sobre “Miquel Utrillo i les Arts”, realitzat per Panyella, conté un “Diccionari Utrillo”, on al llarg d'una quarantena d'entrades redactades per especialistes, es destaca tot l'entorn del protagonista. El “Catàleg de l'obra de Miquel Utrillo” ha estat elaborat per Ignasi Domènech, amb la totalitat de l'obra que ha pogut ser localitzada fins el moment, i la “Bibliografia de Miquel Utrillo” ha estat elaborada per Francesc Parra.

L'exposició presenta un total de 178 peces, articulades en cinc espais distribuïts seguint la biografia artística del personatge:

• Introducció
• L'infant a l'exili, el jove aventurer (1862 – 1888)
• Art i bohèmia a París (1889-1895)
• Modernisme. Del Cau Ferrat a Pèl & Ploma (1895-1903), on es tracta l'estada al Cau Ferrat (1895-1899), el viatge a Andalusia (1895-1896), la publicació d'Oracions (1897), les obres en tant que dibuixant i cartellista i les activitats realitzades entre Els 4 Gats a Pèl & Ploma (1897- 1903);
• Noucentisme. Forma, Maricel, Poble Espanyol (1904-1929), dedicats principalment a Maricel (1910-1921), La Gran Guerra (1914-1918) i El Poble Espanyol (1927-1929);
• Epíleg. Retorn al Cau Ferrat (1930-1934)

Les obres procedeixen de 14 museus, arxius i fundacions, com el MNAC Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Centre Pompidou, la Biblioteca de Catalunya, el Museu Picasso, el Museu Cau Ferrat i la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol, així com de diverses col·leccions privades.

L'exposició està produïda per l'Ajuntament de Sitges amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges i la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol.


Utrillo dibuixant, pintor, cartellista, escenògraf, crític, col·leccionista, assessor i promotor artístic

En paraules de la comissària de l'exposició Vinyet Panyella, Miquel Utrillo i Morlius (Barcelona, 1862 – Sitges, 1934) és una personalitat polièdrica: dibuixant, pintor, cartellista, escenògraf, crític, col·leccionista, assessor i promotor artístic. La seva trajectòria està caracteritzada per dues constants: la curiositat científica i la vocació per habitar permanentment, tal com expressava al final de la seva vida; “al jardí de les arts, més gran i més frondós i variat que el Paradís”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local