SITGES

Millores al conjunt històric de Sitges

José Blanco i Antoni Fogué signen el conveni de rehabilitació dels Museus Cau Ferrat, Maricel i la Casa Rocamora

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ministre de Foment José Blanco ha remarcat la importància de “la firma del convenio con cargo al 1% cultural, que gestiona el ministerio de Fomento, para contribuir a conservar, restaurar y poner en valor el patrimonio histórico y cultural de ciudades y pueblos como Sitges. Una localidad inseparable del arte, la cultura y la modernidad”. Blanco també ha volgut destacar que “la concertación y el diálogo son elementos imprescindibles para articular proyectos como éste".

Per a Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona, “l'acord és molt satisfactori i representa un pas molt important per preservar un patrimoni de Sitges, de Catalunya i d'Espanya”. Fogué ha destacat tot el treball previ, que s'ha fet, amb l'objectiu de “donar valor tant al continent com, sobretot, al contingut dels museus”.

L'alcalde de Sitges, Jordi Baijet, també s'ha mostrat satisfet per la signatura del conveni perquè “contribueix a protegir el llegat històric de l'espai de la Mediterrània i, sobretot, per contribuir al projecte de remodelació de la façana marítima. Per a Baijet és remarcable també la sensibilitat mostrada pel govern espanyol que també ha contribuït a finançar el nou passeig Balmins i el projecte de la integració de la via del tren al casc urbà.

L'actuació de restauració, condicionament i remodelació del conjunt d'edificis del Museu Cau Ferrat, Casa Rocamora i Museu Maricel permetrà posar al dia el principal conjunt patrimonial de Sitges.

El projecte de rehabilitació proposat pel Consorci del Patrimoni de Sitges, format per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sitges, titulars dels immobles, inclou dues grans línies d'intervenció. La primera, funcional, que resoldrà l'accés mitjançant una entrada única als dos museus, es modernitzaran els serveis i instal·lacions i s'afegirà una zona d'aules i tallers. La segona línea d'intervenció es centrarà en l'accessibilitat, ja que s'adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a persones amb discapacitats i s'adequarà a la Llei de Museus.

També es restauraran façanes, es reforçaran forjats i es renovaran les cobertes del conjunt. A la part posterior, s'hi construirà una nova façana orientada al mar i s'afegirà una segona façana transparent dins la qual hi haurà una rampa de comunicació entre els diferents espais.

Aquestes intervencions permetran augmentar l'espai expositiu, dotar als museus de més serveis (auditori, aules pedagògiques, cafeteria) i assegurar la conservació de les col·leccions amb l'adequada climatització.
L'inici de les obres del conjunt està prevista per a començaments de l'estiu vinent, amb una execució aproximada de 24 mesos. El Museu Cau Ferrat tancarà les portes el 11 de gener i el Museu Maricel després del pont de maig.

El Museu Cau Ferrat acull les col·leccions de ferro, ceràmica, pintura, dibuix i vidre atresorades per Santiago Rusiñol i és un element indispensable per a conèixer el modernisme català en totes les seves vessants. L'actual edifici és fruït d'una remodelació duta a terme el 1894 per l'arquitecte Elies Rogent damunt dues antigues cases de pescadors i es conserva tal i com el disposà Santiago Rusiñol, que el convertí en un temple de l'art.

Entre els tresors que conté cal destacar dues obres del Greco –Santa Magdalena i Les Llàgrimes de Sant Pere- , obres de Rusiñol, Casas, Zuloaga, Regoyos, Mas i Fondevila, Clarasó, així com el conjunt de la col·lecció de ferros, considerada la més important de l'Estat Espanyol i una de les més importants d'Europa.

El Museu Maricel acull, des de 1969, la col·lecció llegada a la Diputació pel doctor Jesús Pérez-Rosales, una col·lecció eclèctica en la qual en destaquen el conjunt de retaules i mobiliari d'època medieval i renaixement i les pintures de Josep Maria Sert –una al·legoria de la primera guerra mundial-.

El Museu Maricel es complementa amb la col·lecció de marineria d'Emerencià Roig i Raventós –la primera col·lecció etnològica de Catalunya centrada en el món de la mar- i la col·lecció d'art de la Vila de Sitges que està integrada per obres d'artistes locals o vinculats a Sitges, des dels representants de l'Escola Luminista de Sitges com Roig i Soler, Mas i Fondevila, Joaquim de Miró, etc, fins a Pere Pruna, passant per Rusiñol, Miquel Utrillo o Joaquim Sunyer.

L'edifici Maricel es troba situat a l'antic hospital medieval de Sitges i formà part del projecte Maricel que, entre 1910 i 1918 bastí Miquel Utrillo per acollir la col·lecció d'art hispànic de multimilionari americà Charles Deering.

La Casa Rocamora, situada entre el Cau Ferrat i el Museu Maricel està dedicada actualment a taller de restauració i magatzem del Consorci del Patrimoni de Sitges, organisme format per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sitges i que és el responsable de la gestió dels edificis i les col·leccions. La casa Rocamora fou, en el seu moment, la casa d'hivern de Charles Deering i posteriorment l'adquirí el pintor Ramon Casas.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local