VNG

Vilanova ofereix una ruta de la industrialització

L'itinerari es complementa amb una guia amb vídeo, que es podrà reproduir amb un mp4 o amb el mòbil

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Es tracta d'una iniciativa pionera en el sector turístic, ja que la ruta es realitza amb autoguia amb
vídeo, utilitzant noves tecnologies de la comunicació, com l'mp4, el bluetooth o els codis bidi. L'Oficina de Turisme facilitarà els mitjans tècnics a qui vulgui realitzar la Ruta de la Industrialització de Vilanova i la Geltrú. L'activitat s'emmarca en el "Pla de dinamització del Turisme Industrial i la Innovació Tecnològica de Catalunya".

Com ha afirmat aquest matí el segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro, "Vilanova i la Geltrú és una ciutat que té de tot", i això inclou un interessant patrimoni industrial. L'objectiu d'aquesta nova ruta és donar a conèixer la importància de la ciutat en la industrialització de Catalunya durant els segles XVIII, XIX i primer quart del XX. La proposta s'ofereix al públic en quatre llengües, català, castellà, anglès i francès, i es podrà realitzar amb dos tipus d'aparell: un reproductor mp4 o el mòbil.

Per al primer sistema, l'Oficina de Turisme disposarà de servei de préstec del dispositiu, que contindrà la vídeo-guia pregravada. Si es vol fer la ruta amb el mòbil, hi ha dues opcions: o bé descarregar per bluetooth els arxius de la ruta, a través d'una pantalla ubicada a l'Oficina de Turisme, o bé mitjançant codis bidimensionals situats a les façanes dels edificis per on transcorre la Ruta. Aquesta possibilitat només és vàlida per als mòbils que tenen lector de codis
bidi. Si no es disposa d'aquest lector, es pot descarregar enviant l'sms "BIDI" al 22044.

Tomàs Álvaro ha explicat que, lluny d'oferir simplement un itinerari, "s'ha volgut anar més enllà i aprofitar l'aplicació de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) per potenciar el
coneixement de Vilanova i la Geltrú, en aquest cas en la vessant del patrimoni industrial". El funcionament tecnològic aplicat en la Ruta de la Industrialització "obre tot un ventall de possibilitats", segons el regidor, ja que amb el mateix sistema es podria oferir al visitant tota mena d'informació sobre la ciutat, per conèixer les festes, els museus, commemoracions, etc. Amb tot, Tomàs Álvaro ha admès que això seria una possibilitat a llarg termini.

L'itinerari proposat transcorre pel Museu del Ferrocarril, la plaça d'Eduard Maristany, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, la rambla
de l'Exposició, la rambla de la Pau, Cal Terzi, el carrer de Conxita Soler, l'edifici administratiu de Ports de la Generalitat, el Far, el carrer del Gas, el carrer de la Llibertat i el carrer del Forn del
Vidre. Per confeccionar aquesta ruta, la Regidoria de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat ha comptat amb el guió i l'assessorament de l'historiador Albert Tubau i amb la base fotogràfica dels arxius de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, l'Arxiu Comarcal del Garraf i d'altres de particulars. L'empresa Ubiqua s'ha ocupat de tot el desenvolupament tecnològic del projecte.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va signar el 2005 el "Pla de dinamització del Turisme Industrial i la Innovació Tecnològica de Catalunya", juntament amb 18 municipis més, que conformen la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (Xatic). Aquest Pla contemplava algunes actuacions conjuntes i d'altres de definides i executades per cada municipi. En aquest sentit, la Regidoria de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha creat la Ruta de la Industrialització.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local