VD |
01-02-2010 19:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El projecte compta amb un pressupost de 10 milions d’euros i permetrà restaurar els edificis, millorant-ne les condicions de salubritat i seguretat estructural que pateix a dia d’avui. El conjunt patrimonial pateix actualment problemes derivats de l’antiguitat de les construccions i de la seva ubicació just sobre el mar.
Segons el director – gerent del Consorci, Antoni Sella “si es vol protegir aquest patrimoni arquitectònic i museístic l’única opció és realitzar dues intervencions fortes als museus”. Sense la realització d’aquestes actuacions seria impossible conservar el patrimoni arquitectònic i adequar els edificis al seu ús d’equipament cultural i, concretament, a la seva funció de museus.
El projecte és necessari per resoldre els problemes que impedeixen la perfecta conservació de les peces que formen les riques col·leccions artístiques que contenen el Cau Ferrat –amb el llegat de Santiago Rusiñol- i el museu Maricel –amb la col·lecció del doctor Jesús Pérez-Rosales.
Finalment, la proposta també resol dues qüestions importants: els nivells de seguretat per a tots els usuaris del museu i el lliure accés per als minusvàlids.
L’equip de Josep Emili Hernández-Cros va començar a treballar en la proposta a començaments d’estiu de l’any 2007, després d’haver guanyat un concurs públic. El febrer de l’any 2009, el projecte obtenia l’informe tècnic favorable del departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sitges i el 18 de març de l’any passat, la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Barcelona, depenent de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, acordava per unanimitat aprovar el projecte d’execució.
El projecte també comporta obrir al públic més espais dels edificis. Així, la planta baixa i el primer pis de la Casa Rocamora, que fins ara eren utilitzats com a magatzem i taller de restauració dels museus, passaran a ser el vestíbul de la institució que donarà accés al Cau Ferrat i al Museu Maricel –planta baixa- i àmbit d’exposició de la col·lecció –primer pis-. El segon pis de la Casa Rocamora, al qual s’accedeix actualment des de Maricel, contindrà les aules del servei pedagògic del Consorci. Les actuals oficines del Consorci, que ocupen mitja planta al pis superior de Maricel, al costat de la col·lecció d’art de la vila de Sitges, es traslladaran fora de l’edifici, amb la qual cosa el museu Maricel guanyarà mitja planta del segon pis per mostrar-hi obres i objectes artístics.
El projecte preveu la restauració integral de la façana del carrer de Fonollar, que presentarà la mateixa fisonomia que té actualment. L’actuació a la façana marítima contempla la construcció d’una galeria de vidre a Maricel, una segona pell que protegeix l’edifici, resseguint l’estructura de la mateixa façana. Aquesta galeria resolt el problema de les rampes d’accés que, si s’haguessin de situar dins del museu suposarien trinxar bona part de l’interior de l’edifici. També s’ha previst resoldre el problema estructural del cos volat de la Casa Rocamora, que ara per ara s’aguanta amb un piló directament suportat damunt la roca i la substitució de l’actual tancament del Cau per un de nou.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!