VD |
09-03-2010 18:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú ja disposen de la nova versió de l'adaptació de la Classificació Decimal Universal (CDU) a les seves sales infantils. La CDU és un sistema de classificació del coneixement que neix de la necessitat d'ordenar i catalogar els documents de les biblioteques i que es basa en un sistema numèric bastant complex.
Donat aquest grau de complexitat, fa més de deu anys que les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú van fer una adaptació d'aquesta classificació més accessible, entenedora i sobretot més visual per als infants. Per aconseguir-ho es van confeccionar unes icones (il·lustracions) que identifiquen clarament la matèria de que tracta cada document de la Biblioteca. Aquesta icona es col·loca en el llom de cada document i, així, s'aconsegueix una ordenació dels documents molt visual i pràctica en les prestatgeries de les sales infantils que permeten la localització ràpida dels documents per part dels usuaris i usuàries.
L'èxit d'aquesta adaptació va ser tant gran entre el món bibliotecari que moltes biblioteques públiques de Catalunya el van adoptar, així com també es va fer extensible a totes les biblioteques de les escoles de Vilanova i la Geltrú i d'altres municipis de la comarca.
Deu anys després de la posada en funcionament d'aquesta adaptació s'ha vist la necessitat de presentar una nova edició més ampliada i revisada per tal d'adaptar-la als nous temps. La nova versió, elaborada per l'equip tècnic de les biblioteques Joan Oliva i Milà i Armand Cardona Torrandell recull les aportacions fetes pels responsables de les biblioteques escolars de Vilanova i la Geltrú i de les sales infantils de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
L'esperit innovador i pràctic continua vigent en aquest projecte i és per això que aquesta adaptació actual es regeix per l'equilibri entre la practicitat i la tècnica, tenint sempre en compte que la classificació original és sempre susceptible als múltiples criteris catalogadors.
La finalitat en la creació dels nous pictogrames i en la remodelació dels pictogrames ja existents és la de definir de nou les matèries per tal d'aconseguir millorar l'accés als documents i fer-los més entenedores de cara als usuaris infantils. És per això que s'ha actualitzat la terminologia, s'han substituint alguns dibuixos, s'han creat nous pictogrames per a definir nous conceptes i s'han eliminant pictogrames obsolets o innecessaris.
La il·lustradora vilanovina Glòria Fort ha estat l'encarregada de dissenyar els pictogrames d'aquesta nova adaptació, tal i com ja ho va fer ara fa deu anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!