Flash

Primer, no embrutar; després escombrar


La frase pronunciada per Aznar, de total reminiscència buschiana, de «barrerermos las calles de pequeños delincuentes» comporta com a mínim dos dubtes prou importants. El primer és si els delinqüents més grans, els de coll blanc i d'altres estils, quedaran impunes; i la segona és perquè després de sis anys de govern i amb les nombroses demandes que s'han fet en aquest sentit no s'ha mogut absolutament res i ara ho fa en una convenció de caps futurs alcaldables del PP.
És obvi que el pla que anuncia el president Aznar no és res més en bona mesura, altra vegada, que un recurs de caire electoral. Sobretot perquè es diu on es diu i perquè després de sis anys de govern, insistim, poca cosa ha fet en aquest aspecte que no vagi més enllà de promeses i justificacions. Alguna de les mesures que es proposen tenen evidentment aspectes positius, com ara preveure la reincidència, però altres com els judicis ràpids ja existeixen i no s'han pogut posar en marxa per manca de recursos.
Promeses incomplertes

A més, l'augment de policia sona a faula després de les experiències que tenim molts ajuntaments, entre ells el nostre, en què per mitjà d'excuses, de promeses incomplertes, ja fa més de tres anys que les reduccions sistemàtiques de les plantilles són un fet incontestable, els programes específics per combatre els maltractaments, el narcotràfic... són realment els que poden fer un gir més important si estan ben dotats.
Ara bé, creiem que a totes aquestes mesures els manquen aquelles que tinguin com a objectiu prevenir la delinqüència, com per exemple unes millors dotacions en programes socials, una lleis de qualitat educativa que no marginin determinats estudiants abocant-los a situacions límit, un augment de recursos que vagin destinats a evitar el fracàs escolar. Hi ha hagut un important retrocés en aquest aspectes i, naturalment, el govern espanyol només prima els aspectes repressius, quan el realment important es combinar-los amb els preventius.
La sopa d!
2all

Després de temps maldant, des dels ajuntaments d'arreu i des d'altres sectors de la societat, per treballar de manera decidida per la seguretat en els seus diversos aspectes, sembla que ara que s'acosten les eleccions municipals la dreta del senyor Aznar descobreix la sopa d'all de la seguretat als carrers.
Em sembla que és embrutar el debat sobre aquest tema fer-ne una bandera electoral. Sobretot quan s'han tingut possibilitats i oportunitats que no s'han aprofitat. Més aviat ens dóna la sensació que volgudament s'ha anat retallant la dotació de la policia per ara poder fer el que s'havia d'haver fa temps que és senzillament cobrir les plantilles. Abans d'escombrar potser el que cal és no embrutar, en aquest cas un debat ja per si mateix prou complex com perquè al damunt si faci demagògia clarament electoral.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!