VD |
20-05-2010 23:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Espai d'Equitat de l'Ajuntament de VNG va entrar en funcionament fa dos anys i des d'aleshores ha anat en creixement el nombre de persones que han estat ateses així com les activitats, sessions formatives, cursos i nivell d'implicació i participació en tots els àmbits socials i de ciutadania.
Durant el 2009, l'Espai d'Equitat ha atès de forma personalitzada més de 300 persones. D'aquestes, una part ja coneixen l'espai mentre que 226 persones hi ha accedit per primera vegada. Segons les dades que recull la memòria, de les més de dues-centes persones que han estat ateses per primer cop, 215 són dones i 11 són homes.
La presentació de la memòria d'aquest servei, ha comptat amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, i de la Regidoria d'Educació i Treball, Equitat, Infància, Adolescència i Gent Gran, Míriam Espinàs. La Regidora ha volgut destacar el paper que juga l'espai d'equitat, que tot i estar especialitzat en l'atenció a les dones també vol ser un referent de les polítiques d'igualtat. "Aquest és un espai d'atenció personalitzada, en el qual es dona serveis a les dones, però que també vol ser un espai d'atenció per homes, que ens serveixi per fomentar el concepte d'igualtat".
Principalment les persones que han requerit d'una atenció personalitzada han utilitzat els serveis d'atenció psicològica individual, amb 383 visites; l'assessoria jurídica, amb 204 persones ateses i la primera atenció, amb 117 persones que han necessitat d'aquest servei. Sobre el perfil, majoritàriament les dones que han utilitzat l'Espai d'Equitat al 2009 són de VNG (77%) i tenen entre 30 i 50 anys (més d'un 70%), amb estudis primaris (38,5%) i en una situació laboral activa (36,3%).
Altres dades que s'han posat de manifest en el recull anual són per exemple el nombre de participants a les diferents activitats, programes i cursos que s'organitzen des de l'Espai d'Equitat i l'augment d'àmbits en què les persones responsables d'Igualtat han participat per aportar la perspectiva de gènere als espais de debat del propi Ajuntament de VNG o bé d'entitats i associacions de la ciutat. En aquest sentit, només en les activitats programades dins l'Àgora de Tardor i Primavera hi ha participat 1.226 persones, 756 dones i 470 homes.
D'altra banda, la memòria també destaca els projectes no assistencials en què treballa l'Espai d'Equitat. En aquest àmbit, cal destacar tant les activitats formatives com són els tallers de sensibilització, teatre i sessions de formació i els cursos del Campus Universitari de la Mediterrània com les accions de promoció de la participació de les dones amb projectes com 'Dones en xarxa' i 'Equitat a les entitats' o bé els programes de 'La Salut de les dones'; la 'Igualtat al món laboral' i l''Observatori de Gènere'. Aquest darrer projecte podria tenir una doble línia amb la posada en marxa, properament d'un Observatori de Gènere masculí.
La regidora ha expressat la voluntat de poder iniciar, de cara l'any vinent, una línia adreçada a donar suport psicològic als infants que conviuen amb situacions de maltractaments a les seves cases "Creiem que és un sector que pateix molt les conseqüències de la violència de gènere, i que requereix d'una atenció especial per part de l'administració".
Per la seva banda, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú ha volgut destacar d'una banda la necessitat de crear serveis per a persones que pateixin algun tipus de discriminació, per tal d'avançar cap a la igualtat, especialment en la igualtat de gènere, i ha dit sentir-se orgullós de poder comptar amb un servei com l'Espai d'Equitat, on les persones que pateixen discriminacions en el tracte i violència de gènere poden trobar recolzament i solucions als seus problemes.
L'alcalde també ha volgut destacar la vessant de la conscienciació d'una societat massa permissiva en la discriminació de gènere, principalment amb un nou model d'esclavitud com és la prostitució. "Cal que la societat es reveli individual i col·lectivament. És indicador d'una societat malalta, aquesta impunitat i silenci còmplice d'una situació massa acceptada, ja que els principals clients d'aquestes joves enganyades, coaccionades i obligades a prostituir-se són gent d'aquí. Cal revelar-se contra això, perquè aquells que utilitzen aquest tipus d'esclavisme se sentin malament amb la seva actitud".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!