COMARCA

412 estudiants del Garraf, convocats a les proves d'accés a la universitat

El nou model és més obert i flexible, ja que els aspirants a universitaris poden dissenyar la prova a la seva mida d'acord amb els seus interessos i necessitats

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nou model que s’implanta aquest any s’estructura en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l’estudiant.

En la fase general, els alumnes s'examinen de les matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i s’hi incorpora una matèria de modalitat elegida per l'alumne, és a dir, una de les assignatures especialitzades associades a una de les tres vies que els estudiants fan durant el batxillerat (arts, ciències i tecnologia, i humanitats i ciències socials).

Com fins ara, els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que comptarà un 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (que comptarà un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general.

En la fase específica, els alumnes poden examinar-se d'altres assignatures de modalitat diferents de l'elegida en la fase general, encara que no les hagi cursat durant el batxillerat, que estiguin associades a la branca de coneixement de l’estudi de grau en el qual volen ser admesos. La validesa de les notes obtingudes a la prova voluntària caduca als dos anys, i els alumnes poden fer-la tantes vegades com vulguin. En aquesta fase poden fer fins a 3 exàmens, però només comptaran per a la nota final els dos exàmens en què s’obtingui una qualificació més alta, sempre que la nota sigui igual o superior a 5. La qualificació obtinguda en aquests dos exàmens es multiplica per 0,1 o 0,2, en funció de la idoneïtat de les matèries examinades que ha establert la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i que tenen relació amb l’estudi que es vol cursar. D'aquesta manera, cada un dels dos exàmens voluntaris suposarà sumar fins un punt a la nota final de l'alumne, o fins a dos si les universitats han assenyalat aquesta assignatura com una de les prioritàries.

El model és, per tant, més obert i flexible que l’anterior, ja que permet a l’alumne dissenyar la prova d’acord amb els seus interessos, però també li exigeix que estigui ben informat d’allò que vol estudiar i del que això implica. Contribueix a millorar la qualitat d’opció en la tria d’estudis universitaris pel fet d’haver d’acreditar millors coneixements o millors aptituds en unes determinades matèries. Per primera vegada els titulats en FP de grau superior i en ensenyaments de règim especial podran accedir directament a la universitat.

L’objectiu de les PAU és valorar la maduresa acadèmica, els coneixements i les competències adquirides en el batxillerat. Les PAU són proves anònimes, idèntiques per a tots els estudiants de Catalunya, i es fan simultàniament a fi de garantir al màxim la igualtat d’oportunitats dels estudiants que s’hi presenten. El nou model permet el reciclatge al llarg de la vida i que l'opció de batxillerat no condicioni per sempre a l'estudiant, així com facilitar que els estudiants puguin millorar els seus resultats fent un esforç addicional. També contribueix a millorar la qualitat d’opció en la tria dels estudis universitaris pel fet d’haver d’acreditar millors coneixements o millors aptituds en unes determinades matèries relacionades amb els estudis que es volen seguir.

Els estudiants que comencen a examinar-se dimecres pertanyen als 700 centres de tot Catalunya on s’imparteix el batxillerat. La selectivitat, a més, mobilitza uns 1.300 professors per fer tasques de vigilància i correcció. Els estudiants que, d’acord amb la seva tria de matèries tinguin alguns horaris coincidents, faran proves el dia 12 de juny per tal de completar les seves PAU.

Els alumnes que facin Anàlisi musical disposaran d’un aparell d’MP3 per a la realització de la prova. Del total de matriculats per fer les PAU, 25.086 provenen de batxillerat, 502 són repetidors que van suspendre l’any passat, 835 repeteixen la selectivitat per mirar de millorar la nota i 4 han fet el segon de batxillerat a l’estranger.

Per fase d’examen, la gran majoria d’estudiants matriculats a les PAU s’examinaran de les 5 proves de la fase general i d’alguna de les matèries corresponents a la fase específica. En concret, 14.893 alumnes (el 56,36%) faran un total de 7 exàmens, 6.255 (el 23,67%) en faran 8 i 3.014 (l’11,41%) faran 6 exàmens. Un total de 1.630 estudiants faran només els exàmens de la fase general, és a dir, el 6,17%. I la resta, un total de 635 persones, s’examinaran de la fase específica.

Hi haurà 143 tribunals en centres de secundària i edificis universitaris de 19 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Terrassa, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d’Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 25 de juny al web del Consell Interuniversitari de Catalunya  i el dia 28 trobaran les notes de cada examen al seu centre de secundària. L’any passat van superar les proves un 93,07% dels alumnes presentats i la nota mitjana es va situar en un 6,16. Tots els estudiants que hagin obtingut una qualificació de les PAU superior o igual a 9 punts rebran una distinció de la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a la convocatòria de les proves d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys (i, des d’aquest any, també per a més grans de 45 anys) va augmentant any rere any. A la convocatòria d’enguany, que va tenir lloc el mes de maig, s’hi van inscriure 4.827 persones, xifra que representa un increment del 26% respecte al 2009. Del total d’inscrits aquest any, el 89,5% (4.320 persones) va fer la prova per a més grans de 25 anys, el 8,2% (397) aspiraven a superar la de més grans de 45, i el 2,3% (110) van dur a terme les dues proves. La selectivitat del mes de setembre està convocada per als dies 7, 8 i 9.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local