VD |
09-06-2010 19:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La setmana ha estat plena d’activitats, a més d’iniciar des del dia de la Festa a l’Hort de Can Falç la recollida del vot anticipat, el dijous va tenir lloc a la Biblioteca Santiago Rusiñol la presentació de l’enquesta “Diagnòstic de Percepcions Catalunya/Espanya 2009-2010” a càrrec de l’escriptor i historiador Alfred Bosch, membre fundador de l'Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana des de 2007 dirigeix el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC).
L’estudi que va portar a terme la UOC el setembre de 2009, poc després del referèndum d'Arenys de Munt, inclou dos estudis demoscòpics (enquestes de gran abast) elaborats de manera independent, Catalunya (amb 2.614 entrevistes) i Espanya (amb 1.883) l’avalen i constaten el fet que l’opinió dels catalans i catalanes a favor de la independència (50'3%) puja.
Aquest primer anàlisi de com els espanyols veuen el posicionament polític de Catalunya ens mostra que aquests opten majoritàriament per l'autodeterminació dels pobles, vuit de cada deu creu en la capacitat lliure i democràtica de decidir, mentre que si se'ls pregunta concretament pel cas català, el 53,6% està en contra. Encara que la majoria dels veïns acceptarien una Catalunya independent si no tinguessin més remei no serien gens partidaris de l’ús de la força i opinen que al capdavall estarien igual o millor sense nosaltres. Les dades també posen de manifest que existeix resistència a reconèixer el símbols nacionals com la llengua o la representació de Catalunya com a nació al món.
I una xifra curiosa, més d'un 11%, pagarien més impostos per evitar la independència. Pràcticament sense solució de continuïtat l’interessant debat iniciat a la biblioteca seguia a la Tertúlia Bohèmia al Retiro, on els assistents van parlar tant de la consulta popular com de la independència de Catalunya.
Divendres Janio’s Bar va ser el punt de trobada on periodistes i artistes van presentar el manifest de suport a la consulta del 20 de juny. L’acte va estar conduit per en Jaume Freixes, periodista de TV3, i hi van intervenir Rita Marzoa, periodista de Catalunya Ràdio i coordinadora de la Plataforma, i Vicent Sanchis, periodista, exdirector del diari Avui i director actual de Barça TV. Durant el mateix es va llegir el manifest sobre la necessitat del poble català a ser reconegut com a tal i del dret a l’autodeterminació, com és reconegut en la Declaració dels drets humans per a tots els pobles del món.
Tots tres van fer una reflexió sobre l’estat de crisi profunda en el que estem immersos, no solament la crisi econòmica, sinó també la crisi política que ha portat l’estatut d’autonomia a una picabaralla entre els membres del Tribunal Constitucional. Davant d’aquesta crisi sembla necessària una resposta i aquesta s’ha de prendre en consciència de ple dret i per això és necessari exercir el dret a decidir. En aquest punt les onades de consultes organitzades des de la població civil ha estat molt útil en la conscienciació social d’aquest dret.
El manifest signat pels presents, compta amb el suport de persones significatives de la vila i resta obert als sitgetans i sitgetanes que mitjançant un correu electrònic tinguin voluntat d’adherir-s’hi. Entre els signants al manifest destaquen: August Bover, Cèlia Sánchez-Mústich, Fernando Guillén, Francesc Puigpelat, Francesc-Marc Álvaro, Janio Marti, Jaume Freixes, Joan Duran i Ferrer, Jordi Cubillos, Jordi Eroles, Lídia Gázquez, Marc Martínez Suárez, Marçal Sintes Olivella, Miquel Moreno, Mònica Bassols, Mònica Gallardo, Rita Marzoa, Ramon Soler, Santi Terraza, Sergi Sol, Vicent Sanchis, Vinyet Panyella, Xavier Gimeno...
Els sitgetans i sitgetanes podran votar el 20 de juny als següents col·legis electorals : El Rusc, l’Escola Barrachina, l’OAC, el Cap de la Vila i el Garraf i els que ho desitgin poden fer-se voluntaris inscrivint-se al correu electrònic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!