VD |
18-07-2010 23:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A les ciutats, moltes vegades es produeixen dificultats, diferències i malentesos entre les persones i els col·lectius i sovint costa trobar-hi solucions. En aquest sentit, la mediació és una eina útil que s'encarrega de fer de la dificultat i del conflicte una oportunitat per avançar cap a l'acord i la millora de la convivència.
Des de l'any 2006, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha apostat per la mediació, en les seves vessants comunitària i intercultural, com a instrument afavoridor de la cohesió social a la ciutat. Els serveis de mediació que ofereixen una atenció personalitzada, confidencial, àgil i gratuïta, són oberts a tota la ciutadania i des dels seus inicis han atès prop de 1.500 situacions.
A través de la vessant comunitària es posa a l'abast de la ciutadania un espai on es poden resoldre els conflictes, malentesos i desacords que es produeixen dins l'entorn més quotidià ( l'àmbit veïnal, familiar, escolar, en l'ús de l'espai públic..).
Les dades corresponents a l'any 2009 i al primer semestre del 2010 són les següents:
Quant a la tipologia de casos destaquen els veïnals que superen el 55% i els familiars que arriben al 20%, tant durant tot el 2009 com durant els sis primers mesos de 2010.
Pel que fa a l'evolució, l'any 2008 es van obrir 170 expedients, l'any 2009 van passar a ser 249 i en els primers sis mesos de 2010 ja s'han obert 174 expedients. Aquest increment de casos, entre els mesos de gener i juny de 2010, s'emmarca dins un període de recessió econòmica i de crisi financera, que ha ocasionat que la tipologia de casos rebuts en aquest període estiguin relacionats, principalment, amb la disminució de la capacitat adquisitiva de la ciutadania. Impagaments, ja siguin de despeses i derrames de comunitat de veïns o de lloguers, desacords a l'hora d'establir responsabilitats per danys, incompliments en el pagament de la pensió alimentària o despeses extres dels infants en el cas de separacions i divorcis, han estat els casos més atesos.
Tot i que el temps de resolució es manté generalment entre 2 i 3 mesos, durant els primers sis mesos de 2010, el temps d'espera, des del moment en que es sol·licita una mediació fins que es realitza la primera entrevista, ha augmentat sensiblement de dues a tres setmanes, en relació a l'any 2009, a causa de l'increment progressiu de casos. Cal destacar, però, que el nombre d'acords als quals s'arriba a partir de la mediació és molt elevat, situant-se actualment en un 96%.
Les diferents demandes poden arribar a través de la petició directa de la ciutadania o bé a través dels diferents serveis i recursos existents a la ciutat. Els principals agents derivadors de casos al servei durant el 2009 han estat:
Durant els sis primers mesos de 2010 han augmentat considerablement els casos derivats per la Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (23) i molt especialment també a partir de persones que han estat usuàries del servei i que l'han recomanat (48). Aquesta circumstància evidencia la consolidació progressiva dels serveis de mediació a la ciutat, tant pel que fa al coneixement i satisfacció de la ciutadania en general, com dels serveis o sectors professionals que hi estan vinculats.
També el propi Servei de Mediació Comunitària pot derivar o col·laborar, si és el cas, amb d'altres serveis. Així durant el 2009 es van realitzar un total de 24 derivacions (serveis socials, judicials - advocats, teràpies...) i es va col·laborar amb 17 professionals del municipi, dels quals un 52% eren personal de l'àmbit jurídic.
La vessant intercultural de la mediació actua com a pont per facilitar la relació entre les persones nouvingudes i el personal tècnic dels diferents àmbits de l'administració (serveis socials, educació, laboral, sanitat...), les entitats i la societat en general. Les dades corresponents a l'any 2009 i al primer semestre del 2010 són les següents:
Durant l'any 2009, el servei ha estat sol·licitat en un 55% per professionals i en un 45 % per persones a nivell particular. Els professionals que l'han sol·licitat pertanyen, majoritàriament, de centres educatius i de diferents serveis municipals. Aquestes dades s'han mantingut pràcticament igual durant tot el 2009, així com durant els sis primers mesos de 2010. La tipologia de temes que es tracten en les intervencions fan referència, bàsicament, a qüestions laborals, educatives i a la demanda de serveis.
Pel que fa a la tipologia de funcions del servei en l'atenció a les persones, destaquen la informació - orientació sobre recursos i serveis i/o derivació, l'acompanyament, la traducció, i l'assessorament sobre normes i codis culturals de la societat d'acollida.
Un altra de les funcions bàsiques incorporades, ara fa dos anys, al servei és el suport a diferents projectes que es realitzen dins l'administració local. Durant l'any 2009, s'ha incrementat aquesta funció i entre els projectes als quals s'ha donat suport cal destacar-ne els següents: Sessions d'acollida (IMET), Club de la Feina (IMET), Coneguem-nos 2009 (IMET), Hola Nadó (Serveis Socials), Grup de dones (Serveis Socials), Taller de rol i valors (Oficina d'Equitat), i Acollida familiar a les escoles (Servei de Convivència)
La sol·licitud pels serveis de mediació pot fer-se de forma presencial, a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana, en línia, a través de la carpeta ciutadana de la pàgina web municipal, o a bé mitjançant el telèfon 93 814 76 13.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!