CUBELLES

La mala mar complica la segona part de la temporada de bany

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els serveis de salvament marítim han tingut una segona part de la temporada de platja més complicada que la primera. Si en els mesos de juny i juliol, i fins tot la primera quinzena d’agost, la calma climatològica va protagonitzar un estiu molt tranquil, la segona quinzena s’ha caracteritzat per la mar de fons i les fortes corrents.

Aquesta situació ha provocat que en els dies de bandera grova i vermella s’hagin hagut de fer diverses actuacions. Tot i haver d’activar el pla d’intervenció en tres ocasions, realitzant 9 rescats marítims, dos dels quals van ser massius amb 3 i 5 banyistes implicats, respectivament, en cap dels casos va ser necessari aplicar el Suport Vital Bàsic als afectats. Entre les accions que més han portat a terme els socorristes destaquen els avisos a banyistes (95), a pescadors (78), la presència d’animals a la platja (51), els avisos a embarcacions (35) i els menors extraviats (9).

Dins de les accions quotidianes, la majoria de les actuacions dels socorristes de Rescatadores SL han estat relacionades amb les picades de meduses (80) i de peix aranya (47). També han hagut de tractar 36 casos de ferides per talls i contusions i 21 de punxades amb eriçons marins. Cal destacar l’increment de les picades d’anemones, especialment a la zona de la platja de la Mota de Sant Pere més propera a la desembocadura del riu Foix.

Dins del programa La platja a l’abast de tothom, Rescatadores SL, complint l’objectiu del Consistori, ha vetllat especialment per les persones amb mobilitat reduïda. Un total de 26 persones, i en 75 ocasions, han fet ús de les dues cadires amfíbies amb que compte el personal de platges, repartides per les de tot el municipi. “Tenim usuaris habituals a la platja Llarga que venen a les hores de menys afluència perquè els hi dediquem més temps”, explica Israel Bodero, de l’empresa Rescatadores SL, que afegeix que a la platja de la Mota de Sant Pere “també comencem a tenir usuaris fixes”. També d’èxit es pot qualificar el programa Joves Rescatadors, en el que hi hagut una mitjana de 17 infants cada quinzena. Segons els responsables del servei, “la darrera quinzena hi havia pares que volien inscriure els nens per a l’any vinent”.

Israel Bodero, coordinador de l’empresa de socorrisme i salvament marítim, en declaracions al programa de Ràdio Cubelles La Sortida, s’ha mostrat satisfet per haver “complert l’objectiu de tenir zero ofegats”, cosa que “fins al moment ho hem aconseguit”. Bodero atribueix aquest èxit a la “tasca de prevenció” i a “l’estiu tranquil que hem tingut”. La bandera verda ha onejat un 70% del dies 84 dies de servei analitzats (del 5 de juny al 31 d’agost) i només en “els darrers 10 dies d’agost hem tingut més moviment, amb bandera groga i algunes banderes vermelles”. En quant a la prevenció, “des que vam arribar a Cubelles és un tema que hem treballat molt, evitant que les embarcacions entrin a la zona de bany o que els banyistes no es banyin a prop dels espigons”.

Una de les problemàtiques amb que es troben els socorristes és la presència de pescadors, que desobeeixen la prohibició de pescar en zones de bany. Per a Bodero, aquest fet, que ha provocat l’atenció de 5 persones amb ferides per hams a mans o peus, és un tema difícil, perquè “els hem d’indicar que recullin i marxin”.

El servei es manté diàriament fins el 15 de setembre i els caps de setmana del 18 i 19 de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local