COMARQUES

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf celebra 20 anys de treball

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La inauguració de l’exposició “20 anys junts pel català” i la representació de Pimentons, un espectacle protagonitzat per persones vinculades al Voluntariat per la llengua i alumnes dels cursos de català, amb la participació de músics de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet, serviran per iniciar els actes de celebració del vintè aniversari del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf, actes que s’aniran repartint per diferents poblacions de les dues comarques durant el mes de novembre. Aquest inici de la celebració es farà el divendres 12 de novembre, a les 7 de la tarda, a la Capella de Sant Joan, de Vilafranca.

20 anys

L’exposició “20 anys junts pel català” explica què és el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL): els objectius (fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana), els ens que en formen part, l’estructura que té i les activitats que fa (ensenyament, acolliment lingüístic, voluntariat per la llengua, servei a l’administració local, servei al sector comercial i de l’hostaleria o a les empreses, assessorament lingüístic, entre d’altres). També s’han elaborat dos desplegables que informen de les
activitats que el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf ha realitzat durant els últims vint anys i de les que fa en l’actualitat. L’exposició es podrà visitar a la Capella de Sant Joan, de Vilafranca del Penedès, a partir del dia 10 de novembre fins al 28 del mateix mes. Ha estat organitzada conjuntament amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i hi ha col·laborat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Pimentons és un espectacle que han preparat voluntaris i aprenents que participen en el programa Voluntariat per la llengua i alumnes dels cursos de català per a adults, sota la direcció de Jordina Biosca. L’estructura es basa en la recitació en veu alta d’uns quants textos literaris escollits per a aquesta ocasió, que van des de dites populars referides a poblacions del Garraf i de l’Alt Penedès fins a poemes de Joan Maragall, Jacint Verdaguer, Narcís Comadira o Vicent Andrés Estellés, un dels quals, “Pimentó torrat” dóna títol a la representació. Els recitats aniran acompanyats
de música en directe que interpretaran uns alumnes de l’Escola Municipal de Música M.Dolors Calvet, dirigits per David Miret, que col·labora en l’organització de l’espectacle.

Al començament de l’acte, hi intervindran el director del CNL, Biel Senabre; el president del Consell de Centre, Xavier Ramos, en representació dels ens consorciats, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i es projectarà un breu DVD sobre el CPNL.

Més celebració

Durant el mes de novembre s’organitzaran altres actes en diferents poblacions de l’Alt Penedès i el Garraf. Així, el diumenge 21 es farà una Festa dels 20 anys, a la plaça de les Neus, de Vilanova i la Geltrú. Des de les 11 del matí fins a les 2 del migdia hi haurà diversos jocs i concursos relacionats amb la llengua, una mostra del Voluntariat per la llengua (voluntariat exprés), un mural per penjar-hi fotografies, música tradicional i un taller de castells.

A la capital del Garraf, el dimecres 17, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i el CNL celebraran el vintè aniversari dels dos organismes, amb la conferència “Un viatge per la poesia de Joan Maragall”, a càrrec de l’escriptora Teresa Costa-Gramunt, en commemoració dels 150 anys del naixement del poeta. L’acte es farà al Museu mateix.

D’altra banda, el dimecres 10, a la Biblioteca Santiago Rusiñol, de Sitges, es presentarà el llibre El Penedès llegendari, a càrrec d’Àngels Parès, amb la presència del seu autor, Juan Carlos Borrego. El dijous 11, a la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya, de Sant Sadurní d’Anoia, el periodista i escriptor, Xavier Bosch explicarà la situació de la narrativa catalana actual. Finalment, el dijous 25, el professor de la Universitat de València Ferran Suay presentarà el llibre Sortir de l’armari lingüístic, del qual és un dels autors, a la sala polivalent de la Masia Can Puig, de Sant Pere de Ribes.

Història del CNL
Al final de l’any 1990, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú i de Vilafranca del Penedès es van integrar al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), que s’havia fundat el 1989, i constituïen el nucli inicial del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf. Dos anys més tard, el 1992, s’hi van afegir els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges i Sant Sadurní d’Anoia junt amb els dos consells comarcals, que anteriorment havien creat els respectius serveis de català, i, d’aquesta manera, va quedar completada la configuració actual del Centre.

Avui el CNL el formen cinc serveis de català: el del Garraf i Vilanova i la Geltrú, el de Vilafranca i l’Alt Penedès, el de Sant Pere de Ribes, el de Sitges i el de Sant Sadurní d’Anoia, i té una plantilla fixa de 15 persones, a les quals s’afegeix un nombre variable de personal, que pot arribar a les 12 persones, per cobrir feines concretes, com cursos de català, voluntariat per la llengua o l’acolliment lingüístic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local