VD |
09-11-2010 18:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El projecte Gecodit (Generació de Consens en el Desplegament d'Infraestructures de Telefonia Mòbil) pretén cercar el consens social per afavorir un desplegament ordenat de les estacions base de telefonia mòbil. Així, s'intenta encaixar les necessitats de les operadores del sector amb les de la ciutadania, de manera que s'eviti el conflicte o l'alarma social que solen provocar aquestes instal·lacions. Aquest desplegament ordenat ha de permetre millorar la cobertura de telefonia mòbil al municipi, per tal de garantir la tercera generació de cobertura (cobertura 3G), amb més ample de banda per guanyar en qualitat de senyal i de so.
El segon tinent d'alcalde i regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Tomàs Álvaro, ha explicat que amb aquesta iniciativa es pretén "regularitzar el poc control existent sobre els sistemes d'emissions". Mitjançant l'aplicació d'aquest projecte, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú podrà obtenir un mapa real del desplegament d'antenes present, a més a més d'una previsió exacta de les necessitats futures de les operadores.
Segons ha manifestat Tomàs Álvaro, en una ciutat força plana com Vilanova i la Geltrú, "una millor distribució de la xarxa permetrà que amb poques antenes es pugui cobrir bé la senyal a tot el municipi". D'altra banda, amb el projecte s'extreu un compromís signat de les operadores, tant econòmic com tècnic, i l'Ajuntament podrà exercir un control efectiu del desplegament. El seguiment del projecte des de Vilanova i la Geltrú es realitzarà mitjançant l'empresa municipal Neàpolis, dedicada a la implantació de la societat de la informació.
La metodologia del projecte es basa en la reunió de les parts implicades, és a dir, l'Ajuntament, les operadores i ciutadania (organitzada per entitats o no) i aplicar estratègies de treball especialitzats en resolució de conflictes associats en el desplegament d'aquestes infraestructures. Així ho ha explicat Ramon Moles, el director del Centre de Recerca en Governança del Risc, que pertany a la fundació FEPSI. El director del centre ha ressaltat la importància del projecte per "fer conèixer a la ciutadania que la recerca en les ciències socials tenen aplicabilitat pràctica per millorar la qualitat de vida".
El projecte és impulsat per la fundació FEPSI, vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona. El desenvolupen investigadors del Centre de Recerca en Governança del Risc, amb la col·laboració d'experts de diverses disciplines, com l'enginyeria, la medicina, la psicologia i el periodisme. Gecodit compta amb l'aval de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, que el finança en un 80%. Actualment es troba en la segona fase d'aplicació i ja ha estat testat en ciutats com Reus i Mataró.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!