VD |
30-11-2010 23:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Propietaris i propietàries de bicicletes podran registrar-les, a partir del 13 de desembre, en una base de dades municipal. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa en marxa aquesta nova eina, que servirà per facilitar la detecció i identificació de les bicis perdudes o robades, així com la devolució de les recuperades. L'objectiu de l'Ajuntament de la ciutat és promoure la bicicleta com a opció de transport urbà cada cop més segura, eficient i atractiva. En aquesta línia, també s'ha obert un paquet d'abonaments per a bicis als aparcaments municipals.
El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Xavier Carbonell, ha presentat avui el registre i també un sistema de marcatge per dissuadir els robatoris i la compra i venda il·legal. "Entrem a formar part de la xarxa de ciutats que des de fa anys ja tenen el registre i el marcatge de bicicletes", ha explicat el regidor. Tot això ja està implantat, per exemple, a Barcelona, Sevilla, Sant Sebastià, Vitòria i Múrcia.
Tant el regidor de Mobilitat com el cap de la Policia Local, Dionís Ginés, han recordat que des de feia temps l'Ajuntament tenia interès a crear alguna tipus de base de dades per facilitar la devolució de les bicis que van a parar al dipòsit de la policia. "Aproximadament cada any en llancem 50 perquè no en trobem el propietari", ha manifestat Dionís Ginés. Resoldre aquesta situació és l'objectiu del registre.
Com registrar
El registre de bicicletes és voluntari i gratuït. Cal facilitar, si en té, el número del bastidor, "el qual el porten el 75% de les bicis", ha afirmat Xavier Carbonell. Per a les que no en tenen, hi ha l'opció d'instal·lar a la bici el sistema de marcatge també presentat avui, el qual incorpora un codi numèric i que s'oferirà en els establiments del ram de la ciutat.
El procediment de registre es podrà efectuar presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o bé per Internet, a través de la carpeta ciutadana. En aquest cas cal disposar d'un certificat digital, com el DNI electrònic o el de l'IdCat (informeu-vos-en a www.vilanova.cat). Les bicis registrades s'identificaran amb una etiqueta "tècnicament molt i molt desenvolupada", ha manifestat Xavier Carbonell.
Un cop enganxada –ha d'anar a l'alçada del forat del portabidó, a la barra que va del manillar al pedaler-, resulta molt difícil d'arrencar. Tot i així, el regidor no ha amagat que es pot ocultar amb facilitat. Per això ha incidit que la funció del registre és retornar les bicis que es recuperen. Per intentar prevenir possibles robatoris existeix el sistema de marcatge.
Si es vol registrar i marcar
Si es vol registrar la bici i a més a més instal·lar-li el sistema de marcatge, cal anar directament a un dels establiments de ciclisme de la ciutat. El marcatge té una funció decididament dissuasòria davant d'un eventual lladre, ja que els elements d'identificació de la bici que s'instal·len presenten una alta dificultat d'extracció.
Segons Manel Membrado, representant de l'empresa Bicitronic, que implanta tant el registre com el marcatge, arrencar els elements del sistema de marcatge suposa una feina de dues hores i amb alta possibilitat de malmetre la bici. Per tant, una bici marcada no resulta atractiva de cara als venedors il·legals.
El sistema de marcatge té un import de 19.30 euros. Inclou un clauet metàl·lic que es clava en el forat del portabidó, el qual té marcat amb làser un codi numèric, i dos adhesius identificatius. S'instal·larà a partir del 13 de desembre en qualsevol de les cinc botigues del món de la bicicleta que hi ha a Vilanova i la Geltrú. El regidor de Mobilitat, Xavier Carbonell, ha destacat la important col·laboració d'aquests establiments.
Aparcament per a les bicis
D'altra banda, les bicicletes també disposen ara de més facilitats d'aparcament. L'Ajuntament i l'empresa pública VNG Aparcaments impulsen una línia d'abonaments per utilitzar els pàrquings municipals com a indret on guardar la bici habitualment. Poden ser de durada semestral, a un preu de 25 euros, o anual, per 49 euros. Aquestes opcions suposen, respectivament, una reducció del 31 i del 32% respecte de la tarifa mensual existent fins ara, que és de 6 euros. Aquesta iniciativa dóna resposta a les demandes rebudes a la Regidoria de Mobilitat, ha explicat Xavier Carbonell.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!