COMARQUES

Les matriculacions per estudiar enginyeries creixen per segon any

En termes absoluts, l’àmbit de les enginyeries industrials és on més alumnes nous es matriculen (4.372). Als nous graus en Enginyeria Biomèdica que ofereixen la UB i la UPC el 60% dels nous estudiants són noies

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquestes dades confirmen el canvi de tendència de les matriculacions en carreres d’enginyeria, després d’una caiguda sostinguda iniciada al curs 2000/01 fins el curs 2008/09. A partir d’aquí es va iniciar una recuperació de les matriculacions, que es manté per segon curs consecutiu.

Aquest canvi de tendència ha coincidit amb la reestructuració dels graus de l’enginyeria, que ha afectat al mapa universitari català amb la desaparició d’alguns estudis i l’aparició de nous graus, i evidentment amb el moment àlgid de la crisi econòmica. La crisi en sectors com el constructiu ha afectat a àmbits de l’enginyeria, com l’edificació, que ha sofert una davallada del 12,8%, l’enginyeria civil, que ha caigut un 6,1% respecte del curs 2009/10. Per contra, la resta d’àmbits ha crescut significativament. En termes relatius, destaca la pujada de matriculacions dels estudis d’enginyeria relacionades amb l’agricultura i forestal, amb un increment de les matriculacions del 41,6% respecte del curs 2009/10, seguit de les enginyeries de l’àmbit industrial, amb 12,4% i les TIC amb una pujada del 5,4%.

Grans diferències per gèneres

En una universitat amb una majoria de dones, les enginyeries encara presenten un panorama eminentment masculí. Només el 20,7% dels nous matriculats en enginyeria aquest curs 2010/11 són noies. Hi ha estudis com ara informàtica, electrònica industrial o enginyeria elèctrica en que més del 90% dels estudiants matriculats són nois.

Tot i així, cal remarcar algunes excepcions força recents. Al dos nous graus en Enginyeria Biomèdica que s’ofereixen a la UB i a la UPC la presència femenina és del 60%. A altres enginyeries també s’observa que el gènere no és un tret diferencial com ara l’Enginyeria Alimentària, el Disseny Industrial o l’Enginyeria de Sistemes Biològics.

Catalunya necessitarà 15.000 enginyers fins el 2020

Segons les dades del CEDEFOP (Centre Europeu pel Desenvolupament de la Formació Vocacional), encara faran falta més enginyers i enginyeres per cobrir la demanda i les necessitats de les empreses al nostre país. Ara, al 2010, a Catalunya hi ha uns 100.800 enginyers i enginyeres, uns 11.000 menys dels que reclamen les projeccions de la Europa dels 27 i quasi 24.000 menys dels que serien necessaris si estiguéssim a l’alçada dels països més desenvolupats (Alemanya, Holanda, Suècia, Dinamarca, Finlàndia i Noruega). Per al 2020 es calcula que tindrem uns 107.200, 12.000 menys de les estimacions de l’Europa dels 27 i 28.200 si forméssim part dels països més avançats.

La diferència és fa més palesa en els estudis d’FP relacionats amb l’enginyeria. Si ara a Catalunya hi ha uns 89.500 titulats d’FP en aquest àmbit, estem encara per sota de les projeccions de l’Europa dels 27, on hi ha 113.700, i molt per sota dels països més avançats, amb 148.200 titulats d’FP en estudis relacionats am l’enginyeria. Les previsions de cara al 2020 plantegen un increment important al nostre país, amb una previsió de 119.100 titulats d’FP, però encara per sota de la UE-27, que preveu uns 127.200, i molt per sota del que es preveu als països més desenvolupats, amb 154.300 titulats d’FP.

El programa Enginycat compleix dos anys

Aquestes xifres coincideixen amb el segon aniversari del programa Enginycat que la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el 2008 precisament amb l’objectiu d’incrementar el nombre de vocacions entre els estudis d’enginyeria.

En aquests dos anys s’han desenvolupat una gran diversitat d’activitats entre les que destaquen:
•actuacions d’orientació i informació que han arribat a més de 30.000 estudiants de secundaria, com ara la “Guia dels estudis d’enginyeria a Catalunya”, el concurs “Què és l’enginyeria?” o la presència al Saló de l’Ensenyament
•actuacions d’acostament a la ciència i la tecnologia, com ara unes colònies d’estiu a Planoles, organitzades per l’Agència Catalana de Joventut, amb més de 500 participants o uns tallers de robots a les escoles pels que han passat més de 23.000 nois i noies.
•el programa de Beques Enginycat, cofinançat per les universitats i que ha permès que 850 mentors –estudiants de darrers cursos d’enginyeria- donessin suport a uns 2.700 estudiants nous d’enginyeria resolent consultes de tot tipus i reforçant l’aprenentatge en les matèries més complicades de primer.

Aquest darrer any, una fita important ha estat la creació de la comunitat Enginycat, es a dir l’enfortiment de la seva presència a internet en general i a les xarxes socials en particular. Actualment el programa compta amb més de 1.700 seguidors al FaceBook i els seus vídeos a la xarxa han estat visionats en més de 17.000 ocasions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local