VD |
20-01-2011 23:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En aquest sentit, Joan Ignasi Elena ha afirmat que s'ha fet un esforç durant aquests anys amb l'objectiu de dotar la ciutat d'uns serveis públics essencials que han donat cohesió al territori i, ha continuat l'alcalde, "és imprescindible invertir a tots els barris perquè tota la ciutat tingui els mateixos serveis i oportunitats". Així mateix, l'alcalde ha assenyalat que la proposta que presentarà el govern continua prioritzant les polítiques socials (l'educació i els ajuts socials) i la promoció econòmica.
Durant aquests quatre anys, Vilanova i la Geltrú ha comptat amb una inversió total de prop de 90 milions d'euros, amb una voluntat clara de convertir la ciutat en un pol d'atracció i reactivació de l'economia. L'alcalde de la ciutat ha explicat que "tot el que s'ha fet també té una dimensió més enllà de la ciutat. Vilanova s'ha convertit en la capital comarcal del Penedès i això s'ha fet gràcies a la transformació urbanística del Nucli Antic...però també convertint VNG en un destí turístic important o apostant per la innovació tecnològica enfocada a les dependències a través de Neàpolis".
L'alcalde Elena ha destacat també que el pressupost que presentarà el govern al Ple és un pressupost que prepara la ciutat per al futur tot i que continua marcat pel context de crisi que hi ha arreu des de l'any 2008. En aquest sentit, l'alcalde de VNG ha destacat el fet que "s'ha fet un esforç molt notable de reducció de la despesa corrent però alhora s'ha continuat apostant per les polítiques socials amb més ajuts a les persones, ajuts socials, ajuts a domicili i banc d'aliments, entre d'altres". Quant a números, estrictament parlant, el pressupost ordinari d'enguany està xifrat en 62,5 milions d'euros, mentre que el capítol d'inversions està xifrant en 6,5 milions d'euros.
Per la seva banda, el segon tinent d'alcalde, Tomàs Álvaro, ha posat de manifest la profunda transformació que ha viscut la ciutat després de deu anys de bonança econòmica que han permès posar VNG al mapa. El segon tinent d'alcalde també ha parlat sobre l'impuls que dóna l'Ajuntament a l'activitat econòmica, segons Tomàs Álvaro, "l'Ajuntament ha de fer possible que hi hagi activitat econòmica a través de l'urbanisme i la remodelació de carrers o de la creació del Servei per al Foment de l'Activitat Econòmica, a la tercera planta de Neàpolis on properament s'hi instal·laran una trentena d'empreses de nova creació".
Finalment, i en relació a l'estat de les finances municipals, l'alcalde de VNG afirmat que l'Ajuntament actualment està sanejat. En aquest sentit, Joan Ignasi Elena ha explicat que "el deute es va produir l'any 2008 pel dèficit general que es va produir a tot el país i que posteriorment el govern ha anat eixugant, any rere any". L'alcalde Elena ha quantificat "la capacitat màxima d'endeutament dels ajuntaments en un 110%, mentre que la nostra ciutat té un endeutament al voltant del 80%".
Xifres de la política pressupostària d'aquest mandat
L'enfortiment dels serveis públics essencials, com a element clau per garantir la cohesió social i l'equitat a tots els barris de Vilanova i la Geltrú, ha estat una de les prioritats del govern municipal en les propostes pressupostàries dels darrers quatre anys. És per això que en aquest període s'ha incrementat el pressupost en educació, treball, serveis socials i salut. Si el 2007 l'aportació en educació i treball va ser de 3,8 milions d'euros (ME), el 2011 es preveu de 4,05 ME. Igualment, en serveis socials i salut fa quatre anys es van destinar 2,2 ME i enguany se'n preveuen 2,9.
Així mateix, una altra característica de la política pressupostària del mandat ha estat l'interès d'invertir en la transformació urbana i la dotació d'equipaments per afavorir la cohesió social arreu de la ciutat. En aquest sentit, en els darrers anys s'han invertit prop de 90 ME en espai públic, serveis i equipaments, entre els quals s'inclouen projectes com la reurbanització complerta de la Rambla, el cobriment del Torrent de la Pastera, la reurbanització del Nucli Antic, el CAPI de Baix-a-Mar, la Plataforma de Serveis a les Persones o l'escola Volerany. Igualment, des del 2007 s'ha incrementat la dotació d'alguns serveis, com per exemple el de neteja i recollida d'escombraries, el qual haurà augmentat el pressupost en 600.000 euros al final del mandat.
La tendència dels darrers anys en la política pressupostària és de contenció de la despesa corrent i d'aposta per les polítiques socials, en un període en què ha incrementat la demanda d'ajuts (si al 2008 en van ser 417, al 2010 n'han estat 867), les atencions al domicili (es calcula que se n'han realitzat unes 40.000 l'any passat, per prop de 21.000 el 2008) o l'atenció al banc d'aliments (el 2008 s'hi van dirigir 210 famílies i el 2010 n'han estat unes 700). Per tot això, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja va incrementar el 2009 l'aportació al programa d'ajuts econòmics d'urgència, a la qual s'hi van sumar les de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.
Totes aquestes xifres es poden consultar detallades en el document "PRESSUPOST 2011: POLÍTIQUES SOCIALS I DE PROMOCIÓ DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA", elaborat pel govern municipal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!