VD |
16-02-2011 18:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La primera tinent d'alcalde i regidora de Participació i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez, ha participat aquest matí a Terrassa en la presentació oficial del projecte Agent energètic d'edificis. Es tracta d'una iniciativa que pretén generar ocupació, creant un perfil professional dedicat a la promoció de l'eficiència energètica dels edificis.
El projecte és liderat per l'Ajuntament de Terrassa i s'hi han afegit altres municipis i institucions: els ajuntaments de Sabadell, Rubí, Hospitalet i Vilanova i la Geltrú, la Universitat Politècnica de Catalunya mitjançant el CIMNE-UPC i la Federació de Societats Laborals de Catalunya (FESALC).
D'altra banda, com a organismes col·laboradors hi ha implicats l'Institut Català d'Energia (ICAEN), els sindicats CCOO i UGT, la Diputació de Barcelona i la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya. El desenvolupament del projecte compta amb un pressupost de 560.449 euros, dels quals 420.337 són subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya, en tractar-se d'una iniciativa innovadora.
Ocupar persones en atur
La idea és formar com a agents energètics d'edificis 120 persones en atur, procedents de les diferents ciutats implicades en el projecte. En aquest sentit, la regidora vilanovina Iolanda Sánchez ha destacat el fet que la iniciativa s'adreça especialment "a un col·lectiu que ha sofert l'efecte de la crisi econòmica, el de la construcció, que a Vilanova i la Geltrú representa un 18,8% de les persones en atur".
En concret a Vilanova i la Geltrú, l'Ajuntament oferirà un curs de 250 hores a 15 persones, algunes de les quals es contractaran posteriorment per desenvolupar el projecte a la ciutat. Els agents energètics treballaran durant sis mesos en els edificis prèviament indicats, coordinats per tècnics municipals, que també hauran rebut formació específica. A la capital del Garraf el projecte es coordinarà mitjançant l'Agència Local de l'Energia.
En total, es preveu intervenir per millorar l'eficiència energètica en 30 edificis dels diferents municipis, i alhora informar i assessorar les persones que en són usuàries, que es calcula que seran unes 2.500. S'actuarà en edificis públics o privats, que poden ser d'oficines, serveis, habitatges o comerços. El projecte no inclou la indústria, però s'estudiarà la possibilitat d'incloure-hi l'enllumenat públic.
En ser un perfil professional de nova creació, el projecte contempla també definir les competències de l'agent energètic d'edificis, així com el seu lloc en les estructures de les diferents organitzacions. Així mateix, es realitzarà un estudi de mercat per quantificar la demanda, l'oferta i el potencial d'aquest nou àmbit laboral.
A banda de la tasca en els edificis, el projecte preveu fer difusió a la ciutadania en general. D'una banda, 20 televisions locals difondran tres vídeos diferents amb consells per a l'estalvi energètic. També s'elaborarà la "Guia de l'agent energètic" i un document de referència que es podran descarregar de les webs dels socis del projecte i es donarà a conèixer a 2.000 entitats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!