SITGES

Les platges de Sitges reben 13 EMAS

L’Àrea d’Espai Urbà ha fet públic avui que 13 platges del municipi han estat distingides amb el Sistema Comunitari d’Ecogestió i Ecoauditoria

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les platges de Sitges reben 13 EMAS (Sistema Comunitari d’Ecogestió i Ecoauditoria), un sistema de gestió ambiental basat en normes de referència ISO 14001 i gestionat pels Estats Membre de la Unió Europea.

Sitges suma un total de 26 platges i d’aquestes, les conegudes com a platges urbanes, és a dir la Platja de Les Botigues, Garraf i les 11 que conformen el paisatge litoral des d’Aiguadolç fins a les Anquines, són les reconegudes amb el màxim distintiu mediambiental de qualitat. Les platges de Sitges, segons l’alcalde, Jordi Baijet, “és un dels actius més importants del turisme al municipi. Sitges és un poble que lidera i innova i ara tenim un gran camí per fer atractives les platges en sectors emergents”.

La millora de les platges del municipi ha seguit una línia ascendent. L’any passat de sis ISO 14.001 es va passar a 13 i enguany hi ha hagut un salt qualitatiu en la gestió de les platges urbanes, que han convertit les 13 ISO en EMAS. Antoni Caballero, regidor d’Espai Urbà, explica que “aquestes són normes de millora continua i que, per tant, hem de seguir fent inversions, de millora i innovació perquè aquesta és la única manera de generar riquesa i valor afegit al nostre litoral”. Rosa Busquets, subdirectora General de Ports i Costes de la Generalitat de Catalunya, ha destacat “el canvi de mentalitat que passa per entendre que les platges són de domini públic”.

Entre els objectius més destacats de la nova certificació hi ha el d’establir un registre dels aspectes significatius a nivell mediambiental, que permeti prendre mesures de control, prevenció o correcció dels aspectes perjudicials. Aquest seguiment permetrà establir fites que millorin la qualitat, com per exemple, disminuir la generació de residus perillosos.

Per aconseguir el distintiu EMAS, s’han hagut de superar requisits addicionals als de la ISO com una revisió inicial de les platges o donar compte periòdicament del funcionament del sistema a través d’una declaració mediambiental verificada per organismes independents. Caballero, en aquest sentit, ressalta “la satisfacció per com s’han gestionat les platges des de l’equip humà del departament, així com des de l’Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges, perquè tot això no hagués estat possible sinó haguessin cregut i col·laborat en el projecte”. Per la seva part, Manel Martínez, president de l’Associació Turística de Platges, ha destacat “la bona comunicació amb l’Ajuntament, basada en el diàleg i la transparència. Ara tenim cinc anys per canviar les platges i un futur per endavant”.

Sitges accedeix amb el distintiu al logotip i al club EMAS. Entre altres, els avantatges passen per la obtenció d’una gestió de qualitat i el compliment de la legislació mediambiental, el que afavoreix l’obtenció d’ajudes, permisos i llicències.

Després que les platges superessin l’Auditoria de la norma 14.001 l’Àrea d’Espai urbà de l’Ajuntament de Sitges va demanar accedir a l’EMAS. El certificat és de caràcter voluntari per a les organitzacions interessades en avaluar i millorar el seu comportament mediambiental i difondre’l amb transparència al públic i a altres parts interessades.

Espai Urbà ha presentat la Memòria de Platges de Sitges 2010. Un eina de treball que resumeix la gestió aplicada al litoral sitgetà i que s’adreça principalment a tot el col·lectiu de persones, entitats i empreses que participen en la gestió de les platges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local