COMARQUES

El periodistes del Garraf reten homenatge a Jordi Mas

El fotògraf vilanoví va rebre el premi honorífic en la Nit Canallesca 2011

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El col·lectiu de periodistes del Garraf van celebrar divendres La Nit Canallesca, una trobada en el marc de la qual es reconeix la tasca d'un periodista veterà de la comarca i de persones i entitats que han destacat per la seva feina en els àmbits de la cultura, la societat, la gastronomia i l'esport.

Aquest any, el vilanoví Jordi Mas, que està a punt de fer 90 anys, va rebre el premi honorífic per la seva tasca professional en el món de la fotografia entre 1954 i 1975. De la seva obra en destaca la seva tasca com a periodista gràfic, tant per a agències nacionals de notícies (publicant a La Vanguardia i al Diario de Barcelona) com per al Diari de Vilanova, tot i que també va destacar com a paisatgista i retratista. La seva col·lecció és considerada un dels testimonis gràfics de la segona meitat del segle XX més importants que té Vilanova. L’any 2007 Jordi Mas va cedir el seu arxiu fotogràfic, de més de 175.000 negatius, a l’Arxiu Comarcal del Garraf, que va encarregar-se de la publicació d’un llibre amb un recull de les seves fotografies l’any 2008. El 2011 celebra el seu 90 aniversari.

El premi Talaia, que reconeix la projecció internacional d'una persona de la comarca i la seva contribució a portar el nom del Garraf arreu, ha estat per Pere Stämpfli, un artista suís, fill adoptiu de Sitges, que impulsa un museu d'art contemporani a la vila a través de la fundació que porta el seu nom. És un creador àmpliament reconegut internacionalment, representant destacat del pop art europeu i el realisme dels anys seixanta, centrat en representacions de pneumàtics de gran format els setanta, i a les formes d'abstracció geomètrica els anys noranta.

El premi Garraf, que reconeix la tasca social, ha estat pel Club Esportiu Alfa-Tegar, una entitat dedicada a entrenar persones amb discapacitats, tant físiques com psíquiques. Els esportistes del club, nascut a Vilanova però de caire comarcal, van aconseguir, a l'octubre, 22 medalles d'or, 12 de plata i 14 de bronze en els jocs Special Olympics que es van fer a Figueres.

El premi Terra XIX, que reconeix la tasca cultural, ha estat pel Ball de Diables de Vilanova, caracteritzat pels originals vestits dissenyats per l’artista Pep Duran i que acaba de complir 300 anys d’història. Les primeres referències documentades del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú són de l’any 1710, i parlen de només quatre Diablots que acompanyaven la Mulassa i que, en texts posteriors, aniran essent cada cop més. La Guerra Civil Espanyola va suposar l’aturada de la seva activitat, i romandrà extingit fins al 1947, quan un grup de persones recuperarà els Diables i Enric Cristòfor Ricart en dissenyarà el vestuari, inaugurant la tradició que un artista vilanoví es faci càrrec de la indumentària dels personatges. El 1980 se substitueixen per uns d’altres, obra d’Armand Cardona Torrandell, al 1995 es renovarà el vestuari amb la proposta de Joaquim Budesca i, finalment, al 2006 arriben els actuals vestits de Pep Duran.

Pel que fa a l'àmbit gastronòmic, el forner Quim Llaràs ha aconseguit el premi Espigalls i Brotons. Llaràs és un reconegut flequer, amb forn al carrer Sant Antoni, que davant la proliferació de productes alimentaris industrials ha apostat per l'elaboració de pa artesanal. Llaràs ha esdevingut un especialista en el seu camp, dóna classes de forn artesà i és autor del llibre 'Carta de pans selectes' (Grup Vilbo), on ofereix un compendi de més de 30 receptes de pans sans i de qualitat.

El premi Photo-finish, dedicat al món de l'esport, el van compartir dues esportistes de la comarca: Dèbora Gàlvez i Elisabet Cebrián. Gàlvez és ciclista professional. Entre nombrosos mèrits esportius, destaquen les medalles aconseguides aquest estiu als campionats d’Espanya de carretera. També va ser campiona espanyola de contrarellotge l’estiu del 2009 i ha format part de l’equip de la Copa del Món de Cicilsme. Elisabet (Betty) Cebrián és ex jugadora professional de bàsquet. Durant 18 anys va competir a l’elit de l’esport espanyol, europeu i internacional. Va ser campiona d'Europa absoluta l'any 1993 a Itàlia, tercera al campionat d'Europa de França al 2001 i a Grècia el 2003. Cebriàn ha estat internacional juvenil 23 vegades, internacional junior, 49, i internacional senior, 252 vegades. Ha esdevingut la jugadora de bàsquet amb més partits internacionals de la història amb la selecció espanyola (222). Actualment és membre del gabinet tècnic de la Federació Espanyola. Tot i néixer a Reus, fa molts anys que està afincada i vinculada a la nostra comarca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local