VNG

Pacients de l’HSAA participen en un projecte d’investigació

El projecte SENTITS que busca millorar la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu a través d’espais estimulants

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

SENTITS és un projecte innovador en el camp de l’estimulació sensorial. Per una banda, aplica les tecnologies de l’estimulació dels sentits a persones d’edat avançada amb demència, donat que fins ara aquests espais anaven dirigits principalment al tractament de persones amb discapacitat intel·lectual i a escoles d’educació especial, especialment infants i adolescents. I d’altra banda, SENTITS amplia el ventall assistencial per a la gent gran, amb altres eines que van més enllà del tractament amb fàrmacs.

L’objectiu principal de l’estudi és millorar les condicions de vida dels pacients, donant les pautes terapèutiques adients als seus cuidadors, de manera que puguin traslladar el treball que es fa dins de l’Aula a tots els entorns de vida del malalt. Amb el desplegament de tot el projecte es vol conèixer si el treball a l’Aula té un impacte en altres aspectes clínics, com en la reducció del consum de medicaments, una millor ingesta i altres variables cognitives i de la conducta.

L’Aula, una experiència emocionant

L’Aula és un espai terapèutic relaxant i alhora estimulant. L’habitació està especialment dissenyada per proporcionar estímuls als diferents sentits, tot utilitzant efectes de llum i color, sons, músiques, olors i elements per explorar noves sensacions tàctils, ja siguin de temperatura, textures i formes. Amb l’experiència que es viu dins de l’Aula el que es persegueix no és rehabilitar la persona, sinó generar un entorn segur i confortable on el pacient i el seu cuidador puguin relaxar-se, potenciar la comunicació i els vincles, i viure un moment gratificant explorant junts. L’experiència està supervisada per una psicoterapeuta, que intenta arribar a la persona des de la seva història de vida, per identificar aquells estímuls significatius que li generen benestar i així reproduir-los en futures sessions a l’aula.
“Els primers resultats amb pacients són molt gratificants -explica l’Ester González, que intervé com a psicòloga en el projecte-. Hem observat respostes emocionals en els malalts que ens indiquen que un entorn agradable amb l’estimulació adequada genera ressonància”.

El projecte és una mostra de la preocupació assistencial per abordar de manera no farmacològica els trastorns cognitius. En els darrers anys, des de la FHSAA s’han iniciat diversos projectes d’intervenció no farmacològica en camps innovadors com ara la robòtica social o les noves tecnologies aplicades a l’estimulació cognitiva. En el projecte SENTITS hi participen una neuropsicòloga, dues psicòlogues, una infermera, i dues persones que s’encarreguen de la gestió. La iniciativa ha comptat amb el suport de l’empresa Handycat, experta en la creació d’espais multisensorials, de l’APASA (Associació de mares i pares de disminuits psíquics d’Amposta) i del grup Snoezelen Espanya i està finançada per Caixa Manresa i el Ministerio de Ciencia e Innovación, a través del Programa INNPACTO.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local