SITGES

La regressió del litoral català al Senat

El Senat aprova una moció de CiU que insta el Govern a impulsar sistemes de prevenció per a pal·liar la regressió del litoral català

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La moció de CiU, transaccionada amb tots els grups excepte el PP, que insta el Govern a impulsar sistemes de prevenció per a pal·liar la regressió de les platges del litoral català, defensada per la portaveu adjunta del Grup Català, Montserrat Candini, ha tirat endavant amb 131 vots a favor i 114 en contra.

Tal com ha assenyalat Candini, la iniciativa té com a objectiu que “s'adoptin de forma urgent protocols i vies d'actuació que evitin l'erosió i consolidin un bon estat de les platges catalanes, així com vies d'actuació ràpida per a corregir els danys en cas de produir-se”.

Candini ha indicat que després dels temporals que afecten a determinades zones del litoral català es reclama l'actuació del Ministeri de Medi Ambient perquè realitzi els treballs necessaris, “però no resolen de forma definitiva la problemàtica, suposant, a més, un gran cost econòmic i mediambiental”.
En aquest sentit, ha destacat que “la costa catalana retrocedeix quatre metres per any i, per tant, per a consolidar la sorra seria necessari aportar dos milions de metres cúbics anuals, segons informació del laboratori d'enginyeria marítima de la Universitat Politècnica catalana. La repetida acció del vaixell draga, injectant sorra del fons marí a les platges, s'ha mostrat pràcticament sempre ineficaç en totes i cadascuna de les intervencions”. Sobre aquest punt, Candini ha explicat que “avocar sorra sobre les platges per a regenerar-les, sense protocols permanents i definitius contra l'erosió, és llençar els 170 milions gastats des del 2004 a Catalunya”.

Per a Candini “s'han de prioritzar polítiques que resolguin definitivament aquest problema i donar el màxim impuls a les investigacions que tant la Universitat Politècnica de Catalunya com altres universitats porten a terme, com la implantació de proves pilots amb espigons submergits a 3 metres sota el nivell del mar”.

També ha afegit que “hem de practicar el sentit comú i la responsabilitat amb la despesa pública”. I ha matisat que “és una greu irresponsabilitat no treballar d'una forma precisa i coordinada entre universitats, comissions de treball, ministeri i en aquest cas les comunitats autònomes, en el cas que ens ocupa la Generalitat de Catalunya, perquè en un termini curt puguem arribar a conclusions”.

La moció aprovada avui exposa textualment:

“1. El Senat insta al Govern a definir, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments afectats, un protocol d'actuació que permeti sistematitzar les labors de prevenció contra les pèrdues de platja per arrossegament de sorra i les actuacions que corresponguin per a assegurar la reposició i estabilització de la sorra de les seves platges, amb el menor impacte mediambiental i econòmic possible.

2. Aquest treball es realitzarà en el sí de la Comissió de Treball creada per a donar una solució definitiva al problema del Maresme i tot el conjunt del litoral de Catalunya, on participen el Ministeri de Medi ambient, Rural i Marí, la Comunitat Autònoma i dues universitats independents”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local