SANT PERE DE RIBES

Ribes estrena contenidors i nou sistema de recollida d'escombraries

Es guanyarà en accessibilitat, major capacitat i integració en l’espai públic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pròxim dilluns 21 de març, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes iniciarà la renovació dels contenidors del municipi i la implantació del nou sistema de recollida d’escombraries. Aquest canvi significarà una millora substancial amb importants avantatges tant estètics com funcionals.
D’una banda, aquests nous contenidors ocupen menys espai que els actuals i són de major capacitat; són ergonòmics i tots tenen pràcticament les mateixes dimensions; es buiden per sota, i tenen un dispositiu d’enlairament que evita el balanceig i els cops laterals al camió durant el seu buidatge; estan fixats a terra per un sistema de guies i, per tant, no es poden desplaçar; i es carreguen per les dues bandes.

A més, són molt segurs i accessibles per a les persones usuàries i la seva especial configuració d’unitats modulars permet formar illes ecològiques fàcilment integrables en qualsevol context urbà. Tanmateix, el seu manteniment és més econòmic que no pas amb els contenidors actuals i són més nets i menys sorollosos.

Segons la regidora d’Espai Públic, Abigail Garrido “aquesta renovació l’hem fet seguint uns criteris tenint en compte les necessitats de les persones, com és per exemple, l’accessibilitat i la comoditat, entre d’altres”. Gairebé es triplica la capacitat dels contenidors, disposen d’un pedal per obrir la tapa, estan preparats per a persones amb discapacitats i els diferents contenidors específics de cada fracció es trobaran ubicats en un mateix punt formant una illa ecològica en bateria.

Actualment a Sant Pere de Ribes el sistema de recollida es fa per descàrrega posterior (per la part del darrera del camió) i volteig (es capgira tot el contenidor). A partir d’ara, el nou sistema de recollida serà bilateral (es podrà fer pels dos costat del camió), operada des de la cabina, i el buidatge dels contenidors serà per sota (per la part inferior del contenidor). Amb això s’evitaran algunes molèsties que ocasionava l’actual sistema de recollida de les escombraries.

L’alcalde, Josep Antoni Blanco, ha explicat que “això s’emmarca dins una filosofia del que nosaltres creiem que han de ser uns serveis bàsics de proximitat i de servei públic que ha de contribuir a donar resposta a una millora del servei però que també ha de donar resposta a una sèrie de necessitats, com és el fet d’utilitzar millor l’espai públic i fer més accessible i més proper els seus elements”.

La renovació i implantació es farà de forma progressiva i en total es canviaran uns 620 contenidors. En una primera fase, del 21 de març a l’1 d’abril es canviaran els contenidors dels principals punts de recollida dels nuclis de Ribes i les Roquetes que disposen de bateria sencera de contenidors per a les diferents fraccions o tipologies de residus.

L’actuació, amb un cost de prop d’un milió d’euros, ha de permetre obtenir el nivell d’impropis més baix possible de les fraccions selectives i de l’orgànica. Aquest model de contenidors ja s’ha instaurat amb èxit a d’altres municipis. Els principals avantatges i objectius que comporten són:

Avantatges

Més capacitat. Tenen un volum més gran. Tots ells tenen una capacitat de 3.000 litres i el d’orgànica 1.800 litres. Més netedat. Gràcies a la major capacitat i al seu sistema de buidatge, embruten menys i es minimitza les disposicions de deixalles al costat.
Més seguretat. Estan més ben fixats a terra i no es poden moure i tenen un disseny ergonòmic, amb cantons arrodonits.
Més accessibilitat. Es poden utilitzar per les dues bandes o laterals i la majoria disposen de palanques per obrir les tapes amb el peu. Tots els contenidors de totes les fraccions estan adaptats per a persones amb discapacitat o amb mobilitat reduïda, incloent els invidents.

Objectius

Afavorir la recollida selectiva. Tots els punts de recollida disposaran de les diferents modalitats de contenidors especifiques per a cada una de les fraccions de les escombraries (paper, plàstic, vidre, orgànica i rebuig) i així facilitar a les persones usuàries les diferents disposicions de residus derivada de la separació de la brossa feta a casa.

Uniformitat. Tots tenen dimensions, disseny, característiques i aspecte similar (de fet només canvia el color per poder diferenciar les diferents fraccions de la brossa que s’ha de dipositar en cada un d’ells).
Integració en l’entorn. La seva especial configuració d’unitats modulars permet formar illes ecològiques fàcilment integrables en qualsevol context urbà, tot minimitzant l’impacte visual d’aquests sobre la via pública.

El tractament dels residus és cosa de tots
El desplegament del sistema de recollida de la fracció orgànica de la brossa ja s’ha portat a terme a tot el municipi. Durant els darrers anys, s’han fet campanyes informatives de reforç amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania de la importància i necessitat de seleccionar i separar els diferents tipus de residus que es generen a casa, especialment els d’origen orgànic, doncs són fàcilment reciclables i representen entre un 40% i 50 % del pes del total de la brossa domèstica (i això suposa un notable encariment de les despeses d’abocament).

També s’ha reforçat la recollida de la selectiva als mercats, als establiments comercials i s’ha posat en marxa, per exemple, un servei de recollida de paper i cartró a les botigues i empreses que són grans generadores d’aquest tipus de residus. La iniciativa ha contribuït a millorar la recollida convencional de la selectiva, especialment la del cartró, i així evitar la saturació dels contenidors blaus i les molèsties o la mala imatge que en ocasions això provoca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local