SITGES

Joaquim Folch i Torres, fill adoptiu de Sitges

Joaquim Folch i Torres va ser nomenat fill adoptiu el 1936, però l’acte de nomenament es va veure truncat pels esdeveniments que van provocar l’inici de la Guerra Civil espanyola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de divendres, ja es pot veure al Saló de Plens de l’Ajuntament la placa de Joaquim Folch i Torres com a fill adoptiu de Sitges.

L’acte de nomenament s’hauria d’haver realitzat fa més de 75 anys, concretament el 1936, quan l’Ajuntament va aprovar per unanimitat nomenar Folch i Torres fill adoptiu de Sitges pel seu treball en favor del "Sitges artístic". Un compliment que es va veure truncat pels esdeveniments que van originar l'inici de la Guerra Civil espanyola dies després de l’aprovació.

El descobriment de la placa de Joaquim Folch i Torres va comptar amb la presència del seu nebot, Ramon Folch i Camarasa, el director de la Fundació Folch i Torres, Lluís Folch, i la doctora Mercè Vidal, crítica literària i experta en l’obra de Folch.

L’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, va assenyalar que “és un orgull i un honor que una personalitat com Joaquim Folch i Torres estigui al Saló de Plens de l’Ajuntament. Un fet que ja s’havia contemplat fa molts anys i que la guerra civil havia impedit. Gràcies a la tasca de Folch es va posar en marxa el Cau Ferrat, amb la catalogació dels diferents quadres i objectes, que encara es respecta i es manté anys després”. Ramon Folch, nebot del fill predilecte, va esmentar el treball de Folch pel Cau Ferrat “on va voler mantenir l’estructura concebuda per Santiago Rusiñol”. També va destacar “la tasca realitzada perquè el Cau Ferrat s’inclogués en la xarxa de museus d’art de Barcelona”.

Joaquim Folch i Torres va ser escriptor, pintor, museòleg, historiador i crític d'art, i també director general dels Museus d'Art de Barcelona (1920-1939). Va dirigir publicacions periòdiques com Vell i nou, Gaseta de les Arts i Butlletí dels Museus d'Art de Barcelona, i a més va publicar nombrosos estudis i monografies sobre art i artistes, una novel·la de joventut, La rulota, signada amb el pseudònim "Flama", i un recull de poesia.

L'acord per nomenar Joaquim Folch i Torres fill adoptiu de Sitges va ser pres a proposta de tots els integrants de la Comissió de Cultura i Turisme, i del Consorci de Patrimoni de Sitges, que el passat mes d'octubre, van sol·licitar el compliment de l'acord de 1936, durant la presentació del llibre "Últims escrits", del mateix Folch i Torres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local