SANT PERE DE RIBES

Ja es pot monitoritzar els símptomes dels pacients amb Parkinson

El projecte MoMoPa permet estudiar detalladament el moviment i detectar símptomes i caigudes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un equip d’investigadors del CSG participen juntament amb enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya en el disseny d’un aparell que permeti monitoritzar amb detall els símptomes de persones que pateixen Parkinson. El dispositiu, més petit que un telèfon mòbil, recull automàticament el grau de dificultat de moviment que té el pacient en cada moment del dia, de manera que permeti als metges conèixer en quins moments el pacient es troba amb una agudització dels símptomes.

L’estudi de la marxa
La malaltia de Parkinson produeix una important dificultat de moviment a les persones que la pateixen. Aquesta dificultat resta molta qualitat de vida als pacients i actualment es pot controlar i millorar amb fàrmacs. El problema que presenta, però, és que aquest impediment no és constant durant el transcurs del dia, sinó que hi ha moments en què empitjora i altres en què és més lleu. Aquesta peculiaritat fa difícil als professionals mèdics ajustar les dosis de medicació i les hores en què se l’ha de prendre el pacient.

El Projecte MoMoPa
L’objectiu del projecte d’investigació MoMoPa (Monitorització de la Mobilitat de malalts de Parkinson amb fins terapèutics) és donar resposta a aquesta problemàtica amb el desenvolupament d’un aparell que el pacient porta a sobre durant tot el dia que registra el grau de dificultat de moviment que té en cada moment. Actualment, l’aparell pot detectar caigudes, la velocitat a la que camina el pacient, la longitud de les seves passes i diversos símptomes associats a la malaltia, com ara el moviment lent (bradicinèsia), la congelació de la marxa (el pacient es queda bloquejat quan camina), o l’excés de moviment que es produeix en alguns casos en resposta a la medicació (discinèsia). Amb aquesta informació, l’especialista pot conèixer amb precisió quins són els pitjors moments dels seus pacients, en els que es requereix un reajustament de la dosi de medicació.

Cap a un millor tractament del Parkinson
“Aquest avenç tecnològic no només serveix per monitoritzar símptomes, sinó que en un futur podria utilitzar-se per ajustar de manera automàtica i en el moment adequat les dosis de medicació que ha de prendre aquells pacients que porten bombes d’infusió (dispositius que van administrant els fàrmacs al cos de manera contínua)”. Així ho expliquen el Dr. Alejandro Rodríguez, geriatra i investigador al Consorci Sanitari del Garraf, i l’enginyer Albert Samà de l’UPC. D’aquesta manera, si l’aparell detecta que la persona està empitjorant, en aquest mateix moment la bomba d’infusió augmentaria la dosi per solucionar el problema. “Els resultats del projecte estan demostrant que és possible la detecció automàtica de diversos problemes que apareixen en malalts de Parkinson i aquesta és una dada esperançadora de cara a produir tecnologies en el futur que ajudin a ajustar fàrmacs i millorar els resultats del tractament.

En el darrer Congrés Mundial de Parkinson, celebrat el passat mes de setembre a Glasgow, l’equip d’investigadors va presentar els resultats preliminars després de dos anys d’investigacions i aquest mes de juny finalitza el projecte amb resultats positius. MoMoPa és un projecte subvencionat pel Ministerio de Ciencia e Innovación, l’Instituto Carlos III i el Fondo Eropeo de Desarrollo Regional, en el que hi participa el Consorci Sanitari del Garraf, a través de la seva fundació de recerca Fundació Sant Antoni Abat, la UPC, el Centre Mèdic Teknon, l’Hospital Infanta Cristina i l'Associació Catalana per al Parkinson.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local