VNG

Audiència pública per explicar l'estat dels comptes municipals

L'actual govern de CiU i els grups que formaven l'anterior equip de govern han acordat que faran un acte per informar a la ciutadania quina és la situació financera del consistori

VD. Ple de Vilanova i la Geltrú

VD. Ple de Vilanova i la Geltrú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de quinze dies d'acusacions creuades i de versions diferents sobre l'estat de les finances municipals, el ple va acordar ahir al vespre que seran l'actual i l'anterior equip de govern de Vilanova i la Geltrú els que passin comptes davant de la ciutadania sobre aquest assumpte en una audiència pública. Va ser un dels acords més destacats d'una maratoniana sessió plenària que va començar a les cinc de la tarda amb el ple del Defensor de la Ciutadania, es va interrompre a les set de la tarda per assistir a la concentració en favor de l'escola catalana i que va finalitzar passades les onze de la nit.

Crèdits per pagar les factures pendents

Per unanimitat, els grups municipals van acordar sol·licitar una línia de finançament a l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per un import de 2'8 milions d'euros a tornar en un màxim de tres anys. Van estar d'acord en fer el tràmit, però també van aprofitar per mostrar les seves discrepàncies en l'estat dels comptes municipals i en la conveniència de l'anunci públic de l'endeutament municipal que va fer el govern fa dues setmanes. Precisament aquest fet va motivar la presentació d'una moció per part dels grups del PSC, la CUP i ICV de rebuig a les formes com el govern municipal ha actuat en els darrers dies.

El regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo, va explicar davant del ple que el crèdit ICO servirà per fer front  a les necessitats financeres del consistori a curt termini i que els diners es destinaran a pagar factures pendents a proveïdors, el 90% de les quals tenen imports inferiors als 5.000 euros.

Divisió per la situació financera

La unanimitat que va aprovar la sol·licitud del crèdit ICO no va tenir correspondència amb el debat polític que va capitalitzar el ple i que va girar entorn de la situació financera de l'Ajuntament. Des del PSC, la CUP i ICV es va criticar les formes com el govern havien fet l'anunci públic de l'endeutament públic als mitjans de comunicació abans d'haver informat els grups de l'oposició i els representants dels treballadors municipals.

Des del PSC, Joan Ignasi Elena va admetre que la situació econòmica de l'Ajuntament és "difícil", però va puntualitzar que ho és des de fa anys: "des del 2008, l'Ajuntament ha perdut 10 milions d'euros d'ingressos ordinaris a causa de la crisi, però malgrat això s'ha intentat mantenir i ampliar el nombre de serveis, especialment l'educació, la salut i al dependència, i s'ha invertit en una transformació urbana imprescindible per dinamitzar econòmicament la ciutat".  Pel portaveu socialista, la interpretació dels comptes que fa el govern de CiU és "interessada" i respon a la voluntat de "fixar una  xifra elevada de deute per justificar el procés que té previst el govern pels propers mesos i al·legar que les retallades es fan per culpa de l'anterior govern". Elena va acusar el nou govern de tenir poca "habilitat" com a gestors i els va retreure que "en cap de les seves responsabilitats a l'empresa privada haguessin sumat totes les xifres que fossin susceptibles de ser deute per donar l'estat financer real".

En la mateixa línia es va pronunciar la portaveu d'ICV, Iolanda Sánchez, que va lamentar que en comptes de tranquil·litzar la ciutadania el govern va optar per "generar por, desconfiança i desprestigi". Des de la CUP, Quim Arrufat va agrair el govern l'elaboració de l'informe econòmic, però va lamentar que l'actitud posterior del govern no va ser "responsable".

Per la seva part, Santi Rodríguez, portaveu del PP, va assegurar que el seu grup no podia tenir queixa de l'actuació del nou govern: "potser se'ns hauria d'haver informat abans, però igual que s'hauria d'haver fet en els darrers 12 anys. La diferència és que nosaltres hem entès els números a la primera perquè feia temps que veníem alertant de la situació financera de l'Ajuntament". Per Rodríguez, el consistori "no té només un problema de caixa, sinó que hi ha un munt de proveïdors al carrer esperant poder cobrar i d'ells depenen moltes famílies".

Des del govern, Francesc Sánchez, regidor de Seguretat i Serveis Socials, va acceptar que s'havien precipitat en la convocatòria de la roda de premsa quan encara no havien parlat, per exemple, amb els representants dels treballadors, però va defensar que fins ara "no hi havia una informació tan detallada dels comptes municipals" i que era el primer cop que l'oposició rebia una informació tan complerta per part del govern. En aquest sentit, tant Sánchez com l'alcaldessa, Neus Lloveras, van defensar davant del ple el "rigor i transparència" amb que s'havia tractat el tema: "no acceptarem que diguin que volem confondre l'opinió pública i no es poden posar en dubte uns comptes que han fet els serveis de la casa i que han estat auditats posteriorment", va remarcar Lloveras.

Altres acords del ple

Al marge del debat sobre les finances, el ple va servir per donar la benvinguda al nou regidor socialista Gerard Llobet, que ocuparà el càrrec al que va renunciar fa unes setmanes Isabel Pla, i per donar suport a la campanya d'emergència en resposta als efectes de la crisi humanitària als països del Corn d'Àfrica.

A més, es van aprovar dues mocions del PP per millorar la senyalització viària i per recuperar les aules d'estudi i es van rebutjar les bonificacions que el grup popular volia amplicar a les empreses que obrissin noves activitats a la ciutat pels vots en contra del PSC, CUP i ICV i l'abstenció de CiU. També va prosperar una moció d'ICV sobre la necessitat de la ciutat de tenir una nova escola bressol municipal, una de la CUP per a la millora de la programació del cinema municipal Bosc i una altra del PSC sobre el servei públic del bus urbà, entre d'altres. Sobre la taula va quedar la proposta de la CUP d'eliminar la centralitat del símbols monàrquics de la sala de plens, perquè el govern va dir que estava estudiant un redisseny dels símbols del saló.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local