COMARQUES

El periodista vilanoví Ramon Francàs, pregoner de la Fira del Gall de Vilafranca

Ramon Francàs va fer un recorregut pel que és la Fira del Gall a través de diferents articles periodístics publicats per ell i altres persones en diferents mitjans

Ajt Vilafranca del Penedè. Ramon Francàs, pregoner de la Fira del Gall de Vilafranca

Ajt Vilafranca del Penedè. Ramon Francàs, pregoner de la Fira del Gall de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Rius va recordar que enguany es commemora el 25è aniversari de la recuperació de la raça de gallines autòctona del Penedès i justament el Saló de Sessions comptava amb la presència insòlita d’un gall negre del Penedès viu engabiat, com a testimoni d’aquesta celebració. La regidora va anunciar la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Pelegrí, a la inauguració de la Fira del Gall el proper dissabte, a les 8 del matí, amb la tradicional compra d’aviram per als centres benèfics i residències de Vilafranca per part de l’alcalde i el consistori. M. Dolors Rius va agrair l’esforç de tots aquesta anys per tota la gent i les entitats que ha estat en l’organització d’una fira “totalment consolidada i que cada any atrau milers e persones d’arreu de Catalunya. La presidenta del patronat va ser l’encarregada de presentar el pregoner d’enguany, el periodista vilanoví Ramon Francàs, director adjunt del Diari de Vilanova, corresponsal de la Vanguardia a l’Alt Penedès i el Garraf, bloguer de Vilanova Digital i especialitzat en temàtica vitivinícola.

Ramon Francàs va fer un recorregut pel que és la Fira del Gall a través de diferents articles periodístics publicats per ell i altres persones en diferents mitjans i va introduir algunes reflexions i opinions personals sobre els reptes i les oportunitats que el Penedès té al davant per posicionar-se de cara al futur.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, va destacar el mèrit i l’encert d’haver recuperat la raça de gallines penedesenca. Per Regull, després d’una època en què estava de moda el disseny i les coses artificials, “ara la gent demana allò que és autèntic i la Fira del Gall de Vilafranca és la màxima expressió de l’autenticitat, d’allò que surt de la terra. En un món on tot està globalitzat, es busca cada vegada més allò que es genuï d’un territori, en el cas nostre, el vi, el paisatge, la gastronomia, els nostres productes...”. Per l’alcalde, el Penedès i Vilafranca encara han de fer molts deures per posicionar-se amb força com a pol d’atracció. “Hem de potenciar Vilafranca com a quilòmetre 0 de les rutes del vi, fer l’Escola Universitària del Vi i moltes altres accions. Ho aconseguirem si hi ha una sinèrgia entre el sector públic i el sector privat, tal com es dóna en la Fira del Gall. No pot ser d’altra manera”.

L’acte va servir també per homenatjar el biòleg Amadeu Francesch i el veterinari Antoni Jordà, els artífexs de la recuperació de la raça de gallines penedesenca ara fa 25 anys. L’alcalde Pere Regull els va lliurar una placa commemorativa de l’efemèride. En nom d’Antoni Jordà, va recollir la placa la presidenta de l’Associació de Criadors de la raça de Gallines Penedesenca, Maria Antònia Udina, ja que el veterinari no va poder assistir a l’acte per la seva edat avançada. El seu parlament d’agraïment, Amadeu Francesch, va explicar que s’està treballant per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la raça penedesenca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local