VNG

Desmantellen un grup molt violent que robava a persones d'avançada edat

Van cometre robatoris a Vilanova, així com a diverses localitats del Baix Llobregat, Maresme, Girona, Alt Penedès, Vallès Occidental i Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 10 de gener, efectius de la comissaria de Gavà van portar a terme un ampli dispositiu per detenir a un grup organitzat de persones d'origen colombià, com a resultat d'una llarga investigació dirigida i coordinada per la Fiscalia de l'Àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà.

Els detinguts, formaven part d'una organització criminal que delinquien utilitzant el modus operandi conegut en l'argot policial com a "cogoteros".

Aquest modus operandi consisteix en robar a persones, normalment d'edat avançada, els reintegraments que aquestes havien fet prèviament a una sucursal bancària, utilitzant diverses tècniques. Per portar a terme aquest il·lícit penal, els detinguts es dividien en dos grups formats entre 5 a 7 persones, que actuaven en zones independents. Cada grup actuava de forma totalment coordinada i repartint-se les tasques per assegurar la consumació del delicte.

En el repartiment de tasques, hi ha la persona que realitza la funció de marcador. Aquesta persona s'encarrega de seleccionar, dins de la sucursal bancària, a la possible víctima escollida. Normalment escollien una persona amb poques possibilitats de defensa, a causa de la seva edat o minusvalïa física. El seu objectiu és localitzar una víctima adient i que la quantitat econòmica que retira de l'entitat bancària, sigui atractiva per cometre el robatori. També s'encarregava de comunicar a la resta del grup, quina era la víctima seleccionada.

D'altra banda, dos o tres persones més del grup que es troben a l'exterior, serien els encarregats d'executar materialment l'il·lícit penal, realitzant un seguiment a la víctima i escollint el lloc més adient i discret per realitzar el furt o robatori, amb tendència a fer-ho en el portal de la vivenda de la víctima.

Normalment, si el delicte es produïa a la via pública, els lladres ho acostumaven a realitzar amb molta habilitat, tirant unes monedes al costat de la víctima per distreure-la i mentre s'ajupia, sostreure el sobre amb diners. També, utilitzaven una caixa de cartró o similar per dificultar la seva visió, mentre li preguntaven qualsevol qüestió, moment que aprofitaven per sostreure els diners.

Si el delicte es consumava al portal de la finca de la víctima, no dubtaven en utilitzar la violència si era necessari per aconseguir els diners, tot i que inicialment intentaven utilitzar les anteriors tècniques esmentades.

Finalment, la resta del grup es trobava als voltants del lloc, donant seguretat i suport a l'actuació en cas de necessitat, per donar avís de l'arribada de la policia o recolzar en un moment donat als seus companys.

La investigació es va iniciar quan els mossos van constatar l'augment significatiu durant l'any 2010 d'aquests tipus de delictes, on les víctimes sempre eren persones d'edat molt avançada i que acabaven de realitzar un reintegrament a l'interior d'una entitat bancària. Es va poder constatar que els autors actuaven de forma itinerant per diverses localitats de la geografia catalana.

Els investigadors també van comprovar que aquests tipus d'il·lícits penals s'incrementaven coincidint amb els dies de cobrament de les nòmines o pensions per part dels ciutadans, produint-se un augment de fets en les dates dels mesos que hi ha pagues extraordinàries (juny o desembre) o període de vacances. Durant aquests dies, els reintegraments que es poden fer a les entitats bancàries acostumen a ser molt més elevats respecte a la resta de l'any (dates nadalenques o prèvies a les vacances d'estiu).

Cal destacar que com a fet agreujant, les víctimes d'aquests robatoris són persones grans, la majoria pensionistes, d'edat avançada i indefensos. L'acció de patir un robatori entre aquestes persones suposa i genera un greuge econòmic molt important, perquè dins del col·lectiu de pensionistes, molts d'ells acostumen a retirar la seva paga mensual d¿un sol cop, quan reben l'ingrés mensual. Cal remarcar que alguna de les de les víctimes, tenia més de 80 anys, i algunes amb greus impediments físics. La franja d'edat majoritària de les víctimes es situaria entre els 70 i 90 anys.

Aquesta investigació ha permès demostrar la reiteració delictiva i la coordinació i voluntat col·lectiva de delinquir dels detinguts.

Els investigadors, també han pogut constatar que aquest tipus delictiu s'havia convertit en el "modus vivendi" dels detinguts, i que a més, els hi permetria enviar periòdicament una quantitat econòmica important al seu país d'origen.

Durant aquesta operació, van participar més de setanta efectius policials, entre mossos de les diferents unitats d'investigació de les comissaries de Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, El Prat, Vilanova i la Geltrú i la Unitat Territorial d'Investigació de la Regió Policial Metropolitana Sud. També van col·laborar efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la Regió Policial Metropolitana Barcelona i la Regió Policial Metropolitana Nord, així com la Unitat de Menors i agents de seguretat ciutadana de la mateixa comissaria de Gavà.

Es van portar a terme diversos registres domiciliaris de les persones investigades, ordenats per un Jutjat d'Instrucció de Gavà. Aquests registres es van produir principalment a la localitat de Barcelona i també, a la població de Santa Coloma de Gramenet.

Els mossos van detenir onze persones, als quals se'ls imputa els presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació documental, i prop de quaranta delictes contra el patrimoni, entre furts i robatoris amb violència i intimidació, comesos en diferents ciutats de la geografia catalana, com els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Barcelona, Ripollet, Sant Just Desvern, Martorell, Vilanova i la Geltrú, Calella, Hospitalet de Llobregat, Malgrat de Mar, Cornellà de Llobregat, Figueres, Sabadell, El Prat de Llobregat, Molins de Rei, Premià de Mar, Esplugues i Terrassa.

La relació dels detinguts és la següent:

-Mary Emilsen S, de 43 anys, nacionalitat colombiana i veïna de Santa Coloma de Gramenet.
-José Vicente R.R, de 44 anys, nacionalitat colombiana i veí de Santa Coloma de Gramenet.
-Oscar Andres B.C, de 35 anys, nacionalitat colombiana i veí de Barcelona.
-Ricardo C.V, de 35 anys, nacionalitat colombiana i veí de Barcelona.
-Lilia Danilu N.B, de 36 anys, nacionalitat colombiana i veïna de Barcelona.
-Gregorio Angel B.C, de 51 anys, nacionalitat colombiana i veí de Barcelona.
-Leonardo C.R, de 55 anys, nacionalitat colombiana i veí de Barcelona.
-Marta B.C, de 49 anys, nacionalitat colombiana i veïna de Barcelona.
-Gloria B.B, de 34 anys, nacionalitat colombiana i veïna de Barcelona.
-William B.P, de 23 anys, nacionalitat colombiana i veí de Barcelona.
-Maria L.R, de 42 anys, nacionalitat colombiana i veïna de Barcelona.

D'altra banda, tres menors d'edat van passar a disposició de la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència) i quatre vehicles propietat dels detinguts van quedar intervinguts.

Els onze detinguts, la majoria dels quals conten amb diversos antecedents policials per delictes contra el patrimoni, van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció de guàrdia de Gavà el divendres dia 13 de gener. El jutge va decretar l'ingrés a presó per cinc d'elles. La resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local