COMARQUES

III Trobada d'Estudiosos del Foix al castell de Castellet

Aquesta III Trobada d'Estudiosos del Foix ha de servir per posar en comú els nous coneixements i per prendre consciència de l'actuació conjunta que cal fer per pal·liar aquestes amenaces

VD. III Trobada d'Estudiosos del Foix

VD. III Trobada d'Estudiosos del Foix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant aquests vuit anys que van des de la primera trobada el 2004 fins a l'actualitat, la gestió del parc ha donat importants fruits, entre ells l'aprovació d'un Pla Especial adaptat als nous temps, a les noves figures de protecció i als resultats dels estudis que s'han anat fent des del parc directament o col·laborant amb entitats o investigadors de les diferents branques de coneixement que conflueixen en aquest entorn.

El Consorci del Parc del Foix té com a objectiu la gestió del parc, que actualment protegeix 3.100 ha de bosc, conreus, riu i aiguamoll. La voluntat del parc és fer extensiu el seu àmbit d'influència a la resta del riu Foix i la seva conca, al menys pel que fa a la influència positiva dels estudis de seguiment, divulgació i conservació del patrimoni. En aquesta tasca, ha quedat ben palès que són una peça imprescindible les entitats culturals i científiques locals i comarcals.

El nou Pla Especial ha suposat la millora en la gestió del parc però també, al llarg d'aquest temps, s'han aconseguit importants èxits en la protecció de la fauna amb la millora de l'entorn de l'àliga cuabarrada i la recuperació de la població d'òlibes al parc.

A més, s'han fet importants treballs forestals de millora de pinedes de pi blanc, de recuperació del bosc de ribera del Foix i de salvaguarda del patrimoni construït. Moltes d'aquestes actuacions imprescindibles per al medi natural del Penedès han nascut en alguna d'aquestes trobades d'estudiosos, han madurat en converses amb investigadors i divulgadors i s'han materialitzat gràcies a la gestió i al suport econòmic del Consorci del Parc del Foix i de la Diputació de Barcelona.

Malgrat tot, encara hi ha molta feina per fer, perquè existeixen amenaces que cal frenar entre tots, com la contaminació del riu -afortunadament decreixent des de fa anys-, els efectes de la sequera i la sobreexplotació d'aqüífers de la conca que minven el cabal del riu. Fins i tot un petit romanent de vandalisme que perjudica determinats punts de l'entorn del Foix.

Aquesta III Trobada d'Estudiosos del Foix ha de servir per posar en comú els nous coneixements i per prendre consciència de l'actuació conjunta que cal fer per pal·liar aquestes amenaces.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local