VNG

Julio Villar, premi Roig-Toqués 2012

El navegant, autor del llibre ¡Eh, Petrel!, va fer la volta al món en una embarcació de vela, sense motor ni llums

VD. Julio Villar, premi Roig-Toqués 2012

VD. Julio Villar, premi Roig-Toqués 2012

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El guardó té per objecte el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.

El jurat que concedeix el premi ha volgut reconèixer en la figura de Julio Villar la seva passió pel mar que el va portar, l'any 1968 a fer la volta al món en un veler sense cap experiència prèvia.

Nascut a Donostia l'any 1943, Julio Villar ben aviat va començar la seva carrera com a alpinista, disciplina en què va destacar en la dècada dels seixanta. Va ser considerat un especialista d'avantguarda, amb ascensions al pics més famosos dels Pirineus i dels Alps. Però l'any 1966 va patir un greu accident als contraforts del Mont Blanc, i després de diverses operacions va decidir deixar l'alpinisme i iniciar una nova etapa com a navegant.

Recuperat de l'accident, va començar una aventura de tres anys i mig a bord d'un veler de set metres d'eslora, el "Mistral". Sense cap experiència prèvia, va sortir del port de Barcelona el 1968 i va tornar al port de Lekeitio l'estiu de 1972, després de recórrer gairebé 38.000 milles marines només a vela, sense motor ni llums. Fruit d'aquesta experiència publica el llibre !Eh, Petrel! el 1974. Aquell mateix any va participar en la primera expedició basca a l'Everest.

El 1976 s'instal·là a Tivissa, a les terres de l'Ebre, en una vella masia que li servia de base per conèixer a peu tots els recons de la Península Ibèrica. D'aquesta experiència també en va escriure un llibre, Viaje a pie.

El seu tarannà vital és el de no deixar rastre per allà on passa. La seva filosofia ha estat sempre la senzillesa, respectar i mimar la natura.

El jurat del Premi Roig-Toqués 2012 ha estat format per Neus Lloveras, alcaldessa de la ciutat; Marijó Riba, regidora de Cultura; Montserrat Roig i Carolina Roig, filles de Roig-Toqués; un membre de la Comissió Informativa Municipal de l'Àrea de Cultura; Miquel Illa, president de la Setmana del Mar de Vilanova; Rafael Argullol; Marius Serra, i Pere Secorún, del programa Thalassa de TV3- Rumbo Sur.

Aquest és un premi honorífic i no remunerat, i consisteix en ser distingit amb l'honor del premi i el lliurament d'una escultura. En aquesta ocasió es tracta d'un apeça de l'escultor vilanoví Xavier Cuenca.

En les dues edicions anteriors els guardonats van ser el programa Thalassa, de TV3, i Josefina Castellví, oceanògrafa catalana especialista en microbiologia marina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local