bernat pescaire . bernat pescaire
Redacció |
10-06-2012 10:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Al mes de maig ja s'ha vist com després de néixer els polls han començat a créixer a bon ritme. En algun dels nius els polls ja gairebé estan a punt per sortir volant, en d'altres nius van una mica més endarrerits. La colònia de cria està formada per un mínim de 5 nius. Als dos que es veuen millor; en un hi ha 4 polls i a l'altre 5 polls. En un dels nius que queden més amagats un dels adults va marcat amb una anella de lectura a distància i, per tant, aviat es disposarà del seu historial.
Així doncs, per primera vegada al Parc del Foix aquesta espècie ha completat la nidificació i augmenta el nombre d'espècies nidificants de l'espai natural. El seguiment de l'evolució d'aquesta colònia s'ha fet de forma discreta per no pertorbar els bernats, ja que els nius dels ocells són molt sensibles a les molèsties. Aquesta informació fins ara s'ha considerat confidencial i sols en tenia coneixement la direcció del Parc i el grup Còbit. Ara, un cop s'ha confirmat l'èxit reproductor, es va donar a conèixer la notícia en primícia a les III jornades d'estudiosos del Foix.
A Catalunya el bernat pescaire nidifica a molt pocs llocs, en concret a zones humides com el delta de l'Ebre i alguna zona del Segre. Tot i això, a molts llocs s'observen exemplars juvenils durant tot l'any. Al pantà de Foix el bernat pescaire fins al 1989 s'observava a l'època de les migracions i molt de tant en tant es podia trobar algun exemplar hivernant. A partir de l'any 1990 cada vegada es van anotar més exemplars hivernants fins que van esdevenir habituals.
Finalment, l'any 1996 també es van començar a detectar exemplars juvenils estivals. En diverses ocasions s'havien observat bernats amb clares actituds reproductores: festeig, aportació de branques, còpules, etc. El passat 2011 havien fet nius, però a causa de les molèsties produïdes per unes tales vegetals properes van abandonar els nius. No ha estat fins el 2012 que s'ha confirmat i completat la nidificació de l'espècie en aquest espai natural.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!