Imatge d'un dels boscos afectats
Redacció |
09-07-2012 00:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La reunió va servir per exposar els efectes de l'incendi, com la desvalorització del sòl, erosió del terreny, impacte sobre la fauna i la flora, danys a les infraestructures existents, i perill de plagues.
Proposta d'actuació
Pel que fa a la proposta d'actuació, els tècnics van comentar les línies generals del possible treball, que inclou el tractament de les zones d'arbrat, l'execució de plans de prevenció d'incendis, i el seguiment de la regeneració natural.
Sobre les fases del treball, es va explicar la diferència entre el tractament de la fusta comercial i la seva comercialització, i el tractament de la fusta no comercial, els seus aprofitaments, i el balanç entre els costos i els ingressos. Els possibles aprofitaments poden anar des de la comercialització dels arbres per a fusta, per a biomassa, o la possibilitat d'esmicolar-los in situ per afavorir la regeneració.
També es va plantejar la necessitat d'actuar de manera conjunta entre tots els implicats, administració i propietaris de les finques, amb la finalitat d'obtenir millors preus de venda de la fusta comercialitzable, poder ajustar els costos dels treballs, i agilitar la gestió dels permisos, ajuts i contractes.
De moment el que ha quedat clar és que és millor no actuar d'immediat. Ara cal esperar a veure com avança la pròpia regeneració natural, i ser molt prudent i pacient a l'hora de promoure accions que poden malmetre el sòl afectat per l'incendi, i erosionar encara més un terreny molt afeblit.
En el debat posterior a les intervencions, el cap de l'Oficina Tècnica d'Espais Naturals va dir que cal definir què cal fer, com i quan. Els propietaris van manifestar la seva voluntat de participar en el procés, i el seu interès en que comenci com més aviat millor.
L'Ajuntament de Vilanova ha assumit doncs la coordinació de tot el procés, i en breu convocarà una nova reunió amb els propietaris dels dos municipis afectats que estiguin interessats i s'incorporin al pla d'acció comú, i amb tècnics de la Diputació i dels ajuntaments de Castellet i VNG per definir i concretar els passos següents a desenvolupar.
Segons la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, Blanca Albà, "el que ahir es va acordar és un primer pas per deixar el terreny preparat per decidir què s'hi fa després, i més endavant també es parlarà d'adequar els camins malmesos, revisar els que formen part del pla antiincendis, i també estudiar la possibilitat de fer algun tallafoc més o algun tipus de barrera per evitar arribar a zones molt poblades com Canyelles".
Per a la regidora, "ara també és important convocar en pocs dies la trobada amb les entitats i associacions que han manifestat el seu interès, i amb els tècnics de la Diputació, la Generalitat i els ajuntaments per definir l'estratègia participativa i marcar properes línies de col·laboració i treball comú, no només en relació a aquest incendi, sinó també amb una continuïtat en relació a la protecció del territori i els espais naturals".
Abans d'aquesta reunió tècnica amb propietaris forestals, l'Alcaldessa i la regidora de Medi Ambient van participar al Saló de plens de l'Ajuntament a la reunió periòdica del Consell Coordinador del Parc del Garraf, que va presidir Joan Puigdollers, Diputat de l'Àrea de Medi Ambient i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, i on es van tractar els aspectes de gestió del Parc, del que el municipi vilanoví en forma part, i les propostes de treball pel futur immediat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!