COMARQUES

L’agricultura ecològica, una aposta per l’ocupació al Garraf

CC Garraf. Abigail Garrido, Rafael Florenciano i Maria Luisa Romero

CC Garraf. Abigail Garrido, Rafael Florenciano i Maria Luisa Romero

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Projecte agroecològic, co-finançat per la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Garraf i desenvolupat des de Node Garraf és una d’aquestes iniciatives. Aquest projecte pretén la reactivació de l’activitat agrària a la comarca com a sector estratègic a partir de la producció ecològica, a fi de facilitar la definició de polítiques estratègiques de producció, distribució i consum d’aliments que garanteixi el dret a l’alimentació sana, sostenible i assequible a la nostra població.

Per la consellera de promoció econòmica, Abigail Garrido, aquesta és una iniciativa innovadora que es basa en els principis de sobirania alimentària, l’agroecologia i l’economia cooperativa. “Després de fer un estudi acurat de la realitat l’agricultura a la comarca del Garraf –comenta- ens hem adonat que hem tingut un retrocés, no és cap sorpresa després del boom immobiliari que hem tingut els darrers anys i que ha anat en detriment d’aquest sector”.

“Ara ens podem plantejar recuperar aquests espais -explica la consellera- amb una nova manera d’entendre l’agricultura amb una demanda cada vegada més creixent de l’agricultura ecològica. Ens hem plantejat aquest projecte per varies raons, hem copsat que tenim persones que estan treballant les terres, que ja tenen un edat determinada i que no trigaran gaire probablement en deixar-les, per tant és una oportunitat de que aquestes terres continuen amb conreu amb una nova direcció que seria l’agricultura ecològica i amb nous emprenedors que efectivament estan buscant una oportunitat d’ocupació en aquests moments”.

El projecte contempla la creació d’un banc de terres que disposi de tota aquella possible superfície de ser conreada i que sigui apta per aquest objectiu. També inclou un període formatiu partint de les bases i dels conceptes i coneixements teòrics i per portar-los a la pràctica real del camp. Aquesta fase s’iniciarà el proper 2 d’octubre amb les 15 persones, amb perfil proactiu i iniciativa per elaborar el seu propi pla d’empresa, que han estat escollides després del procés de selecció en el què han participat els serveis locals d’ocupació i de promoció econòmica dels 6 ajuntaments de la comarca.

La formació es basarà en aspectes tècnics en agroecologia, cultiu ecològic, gestió de les explotacions, emprenedoria cooperativa i intercooperació empresarial i tindrà lloc a les instal·lacions de Can Puig de Sant Pere de Ribes fins el 18 de novembre i al Nivell 10 de Sitges del 19 de novembre fins al 20 de desembre. Les pràctiques es realitzaran als camps “Les Casetes”, de propietat d’un agricultor de Sant Pere de Ribes. L’assessorament i l’acompanyament es durà terme paral·lelament a la formació teòrica i pràctica en agroecologia, ja que no es tracta únicament de fer el pla d’empresa individual, per a cadascun dels productors i de les seves explotacions, sinó que busca la consolidació del projecte col·lectiu a partir de l’aplicació d’un model cooperatiu, amb visió de creixement.

Joves i treball

“Si ens preparem, podrem” és el títol de l’altra iniciativa del Consell Comarcal, adreçada a joves d’entre 16 i 30 anys en situació d’atur i sense la formació bàsica finalitzada. Aquest projecte té la finalitat d’implementar itineraris integrats d’orientació, formació i inserció laboral en empreses del territori de l’àmbit forestal, d’agricultura i jardineria. Hi participen els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella. Un dels punts en què s’incideix és prioritzar l’ús de les possibilitats del territori i, en aquest sentit, hi ha una estreta col·laboració amb NODE Garraf, tant pel que fa a la recerca de joves candidats com dels professionals formadors i les empreses de pràctiques.

Fins el moment s’han presentat 40 joves interessats a participar-hi, dels quals es farà una selecció de 20 definitius. Un cop feta la selecció, el 22 d’octubre s’iniciarà el procés de formació, s’orientarà els joves cap a l’obtenció del graduat en ensenyament secundari (GES) i l’accés a cicles formatius de l’àmbit agrari. Per aquest motiu, s’oferiran 48 hores de formació bàsica relacionada amb l’emprenedoria, expressió oral i escrita, competències matemàtiques i digitals i 100 hores per un curs-tast que combina sessions teòriques amb demostracions pràctiques a l’aula i, esporàdicament, visites a empreses del territori. Ambdues formacions es duran a terme al CIES Nivell 10, de Sitges. Posteriorment, es realitzaran 80 hores de pràctiques amb pagesos, cellers i altres tipus d’explotacions agràries i forestals i també es tindran en compte les brigades de jardineria dels ens locals. El període de pràctiques es durà a terme durant el primer trimestre del 2013 i tindrà una durada d’un mes, en jornades de 5 hores.

“Aquest projecte vol contribuir a disminuir la taxa d’atur juvenil, que a la nostra comarca és una de les més elevades”, afirma Maria Lluïsa Romero consellera d’ocupació. “El que farem serà guiar-los amb aquesta preparació, a més de posar-los en contacte amb el sector de l’agricultura, la jardineria i forestal per tal que puguin professionalitzar-se”, afegeix. Per a aquests joves en atur, augmentar el seu nivell de formació incideix positivament en la seva capacitat d’inserció laboral, en sector un econòmic que no està saturat i que pot oferir possibilitats reals d’ocupació.

Programa de suport a empreses d’alt creixement

D’altra banda, l’agència de desenvolupament econòmic Node Garraf, està engegant un projecte de suport per a empreses d’alt creixement que estiguin exportant o que estiguin interessades a fer-ho. “A nivell de la província de Barcelona estem en un procés de selecció de 50 empreses que puguin participar en aquest programa i calculem que 4 o 5 empreses de la comarca es podran incloure”, explica Rafel Florenciano, gerent de Node Garraf.

És un programa que inclou una consultoria i després l’elaboració un pla de creixement concret. La selecció d’empreses es fa el 15 d’octubre i el projecte continua durant tot el 2013. “L’objectiu final és que tinguin una nova àrea de productes per vendre a l’exterior”, explica el gerent de Node. Està dirigit a empreses que tinguin més de 3 treballadors, una trajectòria superior a 3 anys amb una vocació internacional. Les empreses interessades s’han de posar en contacte amb Node Garraf, trucant al telèfon 938 100 722.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local